Близо 200 души от блок в Русе може да останат без ток, предаде Нова телевизия. Те са получили над 30 хиляди лева сметка за електричество.

Причината е, че личните електромери на живеещите в блока не фигурират в "Енерго про", тъй като блокът няма издаден Акт 16. Поради това хората трябва сами да си отчитат разхода на електроенергия, да събират дължимите суми и да ги внасят в електроразпределителното дружество.

Те посочват, че винаги внесената сума е била по-малка от отчетеното от дружеството.

Ние реално не виждаме сметката на енергото, защото всички плащания, които правим, ги внасяме по сметки на "Енерго про, обясняват живущите. Те обаче не са наясно къде отиват парите и кои фактури всъщност се погасяват.

"Всички фактури, които имам, са частично платени. Ние реално не знаем какво точно трябва да платим", посочва домоуправителят на сградата.

Предстои Община Русе и "Енерго про" да излязат с решение за проект, който да реши проблема с високите сметки за ток. Предвижда се да се достави кабел от блока до съответния трафопост.

За изминалата година живущите в блока вече са натрупали сметка за над 41 хиляди лева, посочват в свое становище от електроразпределителното дружество.

Става въпрос за блок, който над 10 години е бил общежитие на Академия за политически науки. Настоящите му обитатели са купили апартаменти, които са били ипотекирани, и са ги платили два пъти - веднъж на фирмата и втори път на банката. По тази причина на хората им е трудно да узаконят партидите.