Вносът на отпадъци, за който сигнализира вчера Мая Маноловоа, е с нотификация от министър Емил Димитров непосредствено преди първите за миналата година парламентарни избори. Те са с код 19-12-10 (различни от забранените за внос 19-12-12) и са предназначени за изгаряне в Девня, където действително е акумулирано голямо замърсяване от няколко предприятия и е една от "червените екологични точки" на България.

Настоящият министър Борислав Сандов е разпоредил моментално проверка и отговаря на два сигнала едновременно - освен на този от "Изправи се.БГ" и на своя предшественик от служебното правителство Асен Личев.

"Изправи се.БГ" питат Сандов за едни 5000 тона боклук, пристигнали от Англия

"Изправи се.БГ" питат Сандов за едни 5000 тона боклук, пристигнали от Англия

Отпадъците са пристигнали на 31 декември на пристанището във Варна

На площадката в Плевен е установен незаконно внесен отпадък от 9 хиляди тона, който е съхраняват там от 2019 г. и охраняван от полицията. Борислав Сандов потвърждава, че документите по преписката продължават да са в Специализираната прокуратура, като те са им предадени с приемно-предавателни книжа. Очакваме действия от страна на Прокуратурата по този въпрос.

"От встъпването ми в длъжност аз не съм подписвал нотификации за внос на отпадъци, като смятам това за въпрос, който е политически, и следователно е нужно съгласие от коалиционните партньори", заявява Сандов в поста си във фейсбук.

Върху този отпадък няма действаща забрана - те са RDF гориво и се ползват като енергиен източник основно в циментовите заводи. Причината да се внасят такъв тип отпадъци основно е заради лошото качество на RDF-а, който се произвежда от българските общини, а също така и защото този тип енергоизточници все още не са част от системата за отчитане на емисии (не се закупуват въглеродни квоти). Това обаче скоро ще се промени на ниво ЕС, предупреждава екоминистърът.

Той съобщава още, че при планираната инсталация за изгаряне на RDF в "Топлофикация София", има сериозно забавяне и тази инсталация изглежда все по-невъзможна за реализация, освен ако Столична община не се ангажира с дофинансиране с около 80 млн. от бюджета си. Предстои среща с Йорданка Фандъкова в близките седмици по този въпрос.

Сандов ще се срещне и с представители на "Девня цимент" АД в началото на следващата седмица.

Смятам че има нужда от сериозна трансформация относно енергоносителите в производствата и относно управлението на отпадъците в България. Това са сложни процеси и изискват време, но коалиционното споразумение и личната ми воля са в тази посока.

Сигналът на Асен Личев касае 9000 т. отпадъци съпроводени с документи с невярно съдържание. Боклукът се намира на площадката на "Феникс Плевен" и били изчезнали от архива на МОСВ, след като са били "иззети и покрити" от Специализираната прокуратура. Към публикацията си той е приложил копие на писмо, изпратено в началото на октомври миналата година от директора на регионалната екоинспекция в Плевен Стефан Цанев до дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в министерството, в което се твърди, че всички документи за боклука, внос от Италия, са иззети от следовател в Специализираната прокуратура и Окръжната прокуратура в Плевен. Това е отразено в два приемо-предавателни протокола - съответно от 1 февруари и 28 май 2020 г.

Според Асен Личев България не може да върне тези боклуци обратно в Италия, тъй като от РИОСВ - Плевен, при съдействието на МОСВ има издадени документи с невярно съдържание, удостоверяващи, че боклуците са рециклирани и вече са с променен код, указващ колко опасни са те за околната среда.

В архива на МОСВ вече няма оригинални документи, "свързани с криминалното деяние", няма разследвани и осъдени служебни лица, но "има налични 9 хил. тона оригинални боклуци на италианската мафия на незаконната площадка на "Феникс Плевен" ЕООД".