Да бъде преразгледан размерът на държавната субсидия, която се превежда на Столичната община за издръжка на домовете за деца и възнагражденията на обслужващия персонал. За това настоява кметът на София Бойко Борисов в писмо до премиера Сергей Станишев.

"Изразявам категоричното си несъгласие с определения от държавата бюджет за издръжка на домовете за 2008 г.

Министерски съвет е преценил, че на едно дете на възраст 3 - 7 год., настанено в институция, са достатъчни средства в размер на 5 975 лв. на година, а за дете на възраст от 7 - 18 год. - 3 974 лв.

Стандартите не позволяват отделяне на средства за едно достойно заплащане на персонала и наемане на добри специалисти за работа с деца със специфични потребности" са казва в писмото.  

Според Борисов с определените от държавата стандарти за издръжка не е възможно да се предлагат качествени социални услуги за децата в институциите.

Държавният бюджет за издръжка на домовете през 2008 година е в размер на 1 970 022 лева, като в сумата са включени средства за заплати на служители, комунално-битови разходи за поддръжка на домовете, лекарства за децата, консумативи и средства за храна и дрехи.


В писмото си кметът припомня, че от 2007 година шест социални дома са преминали на управление към Столична община. Общият бюджет, прехвърлен на общината за издръжка на домовете за деца, лишени от родителска грижа, за 2007 г. (за периода м. март - м. декември), е 1 946 947 лв., числеността на персонала е 174 души, а капацитетът - 416 места.

Материалната база, с която домовете преминаха към Столична община, е изключително лоша и неподдържана, което ни затруднява в стремежа ни да осигурим качествени социални услуги на настанените в тях деца и младежи.

Въпреки че бюджетът на Столична община вече беше приет, отделихме допълнително 175 610 лв.за дофинансиране на издръжката им през 2007 , се посочва още в писмото на столичния градоначалник.

За да подобрим състоянието на домовете за деца, в бюджета на Столична община за 2008 год. сме предвидили средства в размер на 2 000 000 лв. 
Предвиждаме да бъдат отпуснати и допълнително двадесет и четири щатни бройки за увеличаване числеността на персонала.


"Считам, че държавата трябва всячески да подпомага огромните усилия на общините за по-добрата грижа за децата в социалните домове", завършва писмото на Бойко Борисов.