След около две години ще ходим на море или до Истанбул с високоскоростен влак.

Очакванията са на министър-председателя Бойко Борисов, който откри обновения жп участък Любимец – гръцка граница, част от проекта за модернизацията на линията Първомай – Свиленград. Борисов присъства на официалното откриване на новоизграденото трасе с дължина 24 км., което позволява бързина на движение от 160 км/ч.

Министър-председателят и министър Ивайло Московски пътуваха по изцяло обновеното трасе от гр. Любимец до гр. Свиленград. Локомотивът, управляван лично от министър-председателя, разви скорост от 205 км/ч.

Премиерът обаче подчерта, че трябва да бъдат събрани още пари и да се купят нови локомотиви, тъй като старите не могат да развиват такива скорости.

По повод позицията на синдикатите, които заявиха, че не са съгласни оздравяването на БДЖ да се случи с пари от концесията на летище „София”, Борисов изтъкна, че не се бърка в работата на никого. По думите му претенциите на всички са огромни. „Ако кажат от къде да вземем пари - от учителите, от докторите, от армията...”, запита реторично Борисов. Той подчерта, че с удоволствие би изслушал синдикатите, но трябва да се вземат нови локомотиви, които да могат да развиват такава голяма скорост.

Премиерът изтъкна, че един нов локомотив струва 7 – 8 млн. евро, но се надява догодина вече да започне подмяната на старите машини.

"Дай, Боже, да мине концесията на летище "София", където сме заложили много високи цени", коментира Борисов изрази надежда, че оттам ще могат да бъдат заделени около 200 млн. лв. за нови локомотиви и влакове.

Борисов присъства и на откриването на стоманения мост над река Марица в Симеоновград след направения му основен ремонт.

Премиерът покани десетките събрали се жители, които го посрещнаха с аплодисменти, да се приближат: „Нали правихме мост да се свързваме, а са ни разделили”, заяви премиерът.

Борисов се похвали и с програмата за санирането на панелките, като изтъкна, че вече втори милиард се използва за саниране. „Виждате готов блок, саниран, как изглежда и как изглежда несаниран”, заяви той, сочейки към две жилищни сгради наблизо.

Борисов не пропусна да изтъкне, че парите за саниране са подарък от държавата. За всяко семейство в апартамент се давали между 8 и 10 000 лв. В момента правим над 900 блока в цялата страна, изтъкна министър-председателят. В Симеоновград има 3-4 готови блока, след десетина дни предстои да бъдат започнати още четири, а още около 12 са предвидени по програма.

Борисов изтъкна и че за ремонта на моста са били отделени 2.5 млн. лв., като засегна своята любима тема за борбата с контрабандата. „Затова е толкова важната битка с контрабандата, за да могат парите да отиват в бюджета”, напомни той.

Премиерът обаче предупреди областния управител, че другата седмица ще дойде да види дали са оправени дупките по републиканския път.
Той заяви и че има приятели във Фейсбук от Симеоновград и до четвъртък - петък иска да му напишат в социалната мрежа дали се асфалтира, за да знае дали да се разкарва отново до района.

Борисов се закани и след 6-7 месеца да дойде отново, за да види как върви работата по санирането на блоковете.

Транспортният министър Ивайло Московски връчи на генералния директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев разрешението за ползване на обновения железопътен участък Любимец – гръцка граница, част от проекта за модернизация на жп линията Първомай – Свиленград.

Проектът „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Пловдив - Свиленград по коридори IV и IX, фаза 2: участък Първомай - Свиленград“ е на обща стойност 424 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. С реализирането на проекта се повишава скоростта по железопътната линия до 160 км/ч за пътнически влакове, 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове и 120 км/ч за товарни влакове.

В рамките на проекта се обновяват всички жп гари, попадащи в обхвата му - Димитровград, Симеоновград, Нова Надежда, Харманли, Любимец, Свиленград. Изграждат се контактна мрежа, тягови подстанции, системи за сигнализация, телекомуникации и радиоуправление.

"Това разрешение за ползване не е на НКЖИ, то е на всички вас, от тези градове, които обслужва жп линията Пловдив-Свиленград", каза на свой ред инж. Ламбрев.

Премиерът Борисов пък получи като подарък картина от кмета на Любимец Анастас Анастасов. "Давали са ми от теле до картини", коментира пред журналистите Борисов. Премиерът изтъкна, че ги дава за дарителство.