След срещата при премиера по проблемите на Топлофикация Шумен е постигната договореност за удължаване на режима на минимални доставки на газ за шуменската топлофикация, но още няма официално потвърждение, каза шефът на Топлофикация Шумен инж. Христо Христов.

Официално потвърждение за това ще имаме, когато ни бъде съобщено с факс от Булгаргаз, уточни той.

След водените преди Нова година разговори с Булгаргаз и осъщественото от шуменското дружество плащане на 42 000 лв. на 30 декември, е постигната договореност за консумация на минимални количества гориво до 5 януари, припомни Христов.

Сега удължаването на срока е до средата на януари, когато в дружеството влиза нов стратегически инвеститор, който ще гарантира издължаване на топлофикацията към Булгаргаз.

За ситуацията в града инж. Христов каза, че режимът на минимални доставки на газ позволява да се поддържа санитарен минимум в болници, училища, детски градини. Няма условия за прекратяване на учебния процес, категоричен е той.

По-рано днес радио "Шумен" съобщи, че министър-председателят Бойко Борисов е провел разговор с изпълнителния директор на Булгаргаз Димитър Гогов след среща с областния управител на Шумен Димитър Александров и председателят на групата съветници на ГЕРБ в Общинския съвет проф. Добрин Добрев.

Премиерът Бойко Борисов е подчертал, че газоподаването се запазва, за да не страдат децата, учениците и гражданите на Шумен.

Припомняме, проблемът с отоплението на града се породи заради дълговете на Топлофикация-Шумен към Булгаргаз.