Близо 17 милиона лева ще бъдат осигурени за зимното почистване на София. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова, цитирана от БиТиВи.

Тя присъства на проверката на една от седемте почистващи фирми - "Титан София-център", където имат 35 снегорина.

От думите й стана ясно, че 170 снегорина ще чистят столицата тази зима.

За осигуряването на нормалното почистване на града, в различни точки, ще бъде разположена снепочистващата техника. Според новите общински изисквания всяка от фирмите трябва да осигури почистване по улиците на градския транспорт до един час след началото на снеговалежа, а при обилен снеговалеж - до 30 минути от началото.

За почистване в договорите със седемте фирма са заложени общо 16 000 декара, като от тях близо 7 000 декара са улиците на градския транспорт, 3 500 декара са тези от обществена значимост, а останалите - спирките и подлезите. Общината няма да заплаща почистването дори при 5% неизпълнение, отбеляза кметът.

Фандъкова добави, че при миналогодишното зимно почистване на фирмите не са платени 1,5 млн. лева заради неизпълнени дейности. Всяка от почистващите фирми ще бъде санкционирана с трикратната стойност на услугата при непочистена спирка до 7:30 ч.

От думите й стана ясно, че все още не са подписани договорите с две от фирмите, отговарящи за районите "Изгрев", "Слатина", "Подуяне", "Красно село" и "Красна поляна", посочи зам.-кметът Мария Бояджийска. Тя изрази увереност, че договорите ще бъдат подписани и отбеляза, че фирмите трябва да бъдат готови с техника за зимното почистване.

Припомняме, и последната зима не се размина с тежки проблеми за транспорта в София. Основната причина беше непочистеният сняг на много места в столицата.