Повечето бракониери, които се залавят с незаконно отсечена дървесина, са търговци, а не хора, които секат, за да се отопляват.
Това заявява инж. Георги Русев, директор на Регионалната дирекция на горите в Сливен.

Бракониерите са едни и същи и секат не за да се стоплят, а да търгуват, заявява Русев, цитиран от БНР.

За миналата година на територията на Регионалната дирекция са издадени общо 1168 акта за установяване на административно нарушение, от които 1100 броя са по Закона на горите и са свързани или с добив, или с транспортиране.

Само през последните два дни на територията на регионалната дирекция са задържани осем каруци с незаконна дървесина, седем от тях в един ден. При операцията по спиране на нарушителите се е наложило да се търси съдействие от жандармерията.

Нарушителите обикновено са цигани и са рецидивисти. Това са нарушители, на които през последните две години са съставени по 20-30 акта без никакъв ефект. Над 500 са бракониерите-рецидивисти в страната.

Според Георги Русев те са чисто безнаказани и повтарят отново нарушенията. Решението трябва да се търси в промяна на Наказателния кодекс.

От друга страна ситуацията със събираемостта на глобите е сложна, тъй като голяма част от бракониерите са малоимотни или безимотни и няма възможност да се вземат от тях санкции. Около 16% е събираемостта към момента.

Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и Агенция „Митници“ засилват контрола върху износа и вноса на дървен материал. Това ще става чрез по-интензивен обмен на информация, съобщиха от МЗХ.

Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов информира, че вече месец новата информационна система за издаване на електронни превозни билети, въведена пилотно през миналата година, работи успешно на територията на всички държавни горски предприятия. Според него към момента резултатите от работата на новата система са удовлетворяващи и дават реална надежда, че контролът в горските територии наистина ще стане по-сигурен.