Вчера, 20 януари, горски инспектори от регионалната дирекция по горите в Сливен са задържали седем каруци, превозващи незаконна дървесина.

Отсечените дървета са с обем около 5 кубически метра.

Проверката е направена заедно с полицаи от Стралджа и жандармеристи от Бургас.

Нарушителите, превозвали с каруци дърва за огрев, немаркирани и без превозен билет, са заловени в землището на гр. Стралджа, област Ямбол, местността „Мараш“ и на с. Маленово. Съставени са констативни протоколи. 

Каруците, заедно с конете, и дървесината са задържани от полицията.

От Агенцията по горите съобщават още, че от откриването на Спешен център на телефон 112 към Изпълнителна агенция по горите през м. юни 2015 г. до момента са получени и проверени всичките постъпили 5 200 сигнала за нарушения в горите

По 105 от тях, проверяващите са открили нарушителите, на които са съставени актове за установени административни нарушения по Закона за горите, Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за рибарството и аквакултурите и Закона за биологичното разнообразие.

Най-много обаждания от гражданите постъпват за незаконен добив на дървесина, пожари, транспортиране и съхранение на дървесина, както и за бракониерски прояви, свързани с лов и риболов. 1 046 сигнала са за горски пожари или за пожари в близост до гора, като само за месец август техният брой е 328

Най-голям е броят на регистрираните обаждания за нарушения в горите през месеците ноември и август, съответно 988 и 947. Преобладават сигналите за територията на Северозападно държавно предприятие - Враца.

При проверките на терен са ангажирани 220 екипа с над 440 горски инспектори към регионалните дирекции по горите, както и създадените в края на 2014 г. 173 междуведомствени мобилни екипи към държавните горски предприятия.

Припомняме, че времето за реакция след получаването на сигнала до проверката на място е от 30 минути до час и половина, като за това са отговорни експерт лесовъдите, които дежурят денонощно в спешния център.