Сградата на Морска гара-Бургас, която беше използвана за Областен кризисен център, до дни става дневна буферна зона, в която украинските ще изчакват транспортирането си до хотели и бази във вътрешността на страната. Това стана ясно на заседание на Областния кризисен щаб, съобщиха от Областна администрация-Бургас.

Областният управител Стойко Танков предостави актуална информация от Националния кризисен щаб. Бяха обсъдени и транспортни схеми за извозването на бежанците от хотелите до новата буферна зона, така че да се избегне струпване на автобуси на Морска гара и без да се затруднява допълнително движението, предвид наближаващия летен сезон.

Заради интерес от хотелите удължават срока по новата програма за бежанците

Заради интерес от хотелите удължават срока по новата програма за бежанците

За последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли

Водят се разговори с почивните бази на Министерството на отбраната в Сарафово и на МВР в Созопол, които да се използват за буферни зони с възможност за нощуване, докато украинците бъдат настанени в конкретни хотели или бази.

На Морска гара БЧК ще раздава на бежанците сухи пакети, вода, топли напитки и храна, подходяща за най-малките. Буферната зона няма да се ползва за нощуване, а само за изчакване до транспортирането на украинските граждани до вътрешността на страната. Това ще става с влакови композиции за тези, които нямат собствен транспорт. За целта от БДЖ ще осигури извънредни влакове и допълнителни вагони към редовните линии.

Кметът на Бургас Димитър Николов ще подпомогне процеса по извозването на украинците с осигуряване на автобуси. Трите си кризисни центъра на общината в к-с "Меден рудник", кв. "Ветрен" и в центъра на Бургас ще просължат да функционират до юли.

Mобилни екипи регистрират украинци за закрила по хотелите край морето

Mобилни екипи регистрират украинци за закрила по хотелите край морето

От хотела са на направили организация, така че да не се образуват опашк

Местенето на украинските бежанци от хотелите започва от 29 май и ще продължи до 1 юни. Продължава събирането на информация за хотелите, които желаят да работят по новите програми за настаняване, по които държавата дава 10/15 лв. за настанен на ден. До този момент предимно обектите за настаняване с една и две звезди проявяват засилен интерес за работа по програмата. Продължава обобщаването на информацията и за държавните бази, които имат готовност да настанят украински бежанци.

За организацията по преместването на украинските граждани към вътрешността на страната отговаря Националният кризисен щаб. Областният кризисен щаб съдейства на местно ниво, като обезпечава транспортирането им от хотелите до буферните зони и жп гара, осигурява буферните зони и организира процеса по раздаването на храна.