Заради големия интерес от хотелиери, срокът за кандидатстване по новата програма се удължава до 27 май, съобщават от пресцентъра на МС.

Над 23 000 легла в места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър, вече са записани в новата хуманитарна програма за настаняване на украинци бежанци. Само за два дни процентът на желаещи от хотелите, които и в момента са подслонили хора с временна закрила, нарасна от 30 на 50%. Освен тях в програмата са се записали и още 60 нови хотела.

Новата хуманитарна програма за настаняване на разселени от Украйна лица започва от 1 юни и предвижда два варианта - 15 лв. за легло и храна или 10 лв. само за легло. Програмата не покрива допълнителни услуги като почистване на стаи и пране на бельо. Кандидатстването се осъществява след попълване на формуляр и изпращането му на мейл support@ukraine.gov.bg Формулярът може да се изтегли от този линк https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/

Само за последното денонощие три пъти повече хора са напуснали България, отколкото са влезли - 3076 са напуснали, а са влезли - 901. Забелязва се интерес и към различни точки от вътрешността на страната от украинците. На правителствения портал е създадена специална секция, в която украинците могат да се запознаят с областите на България, техните географски особености, основни поминъци, традиции и др.

Не се изключва нова бежанска вълна към България

Не се изключва нова бежанска вълна към България

Според шефа на Агенцията за бежанците обаче пикът вече е достигнат

Припомняме, според настоящата мярка за украинските бежанци на хотелите се заплащаше 40 лв. на ден. Тя е в сила до края на месеца, така че след 31 май украинските бежанци трябва да напуснат хотелите, които не искат удължаване и включване в новата мярката по настаняването им