Туристическата камара в Бургас се оплака от недостиг на екскурзоводи, предаде БНР.

По тази причина от бранша очакват много рекламации от чуждестранни туристи и от фирми.

Регионалната туристическа камара в Бургас е започнала да провежда учебни туристически маршрути за студенти. Целта е да ги запознае на практика с работата на екскурзовода.

Общо 20 са професионалните екскурзоводи, които членуват в браншовия съюз в Бургас. По думи на председателя на бургаската организация на екскурзоводите Кристалина Пирева обаче повечето от тях са над 55-годишни, а нови кадри няма.

Тя посочва, че тази тенденция е от години. Има застаряване на хората, които работят тази професия, и се чувства недостиг и нежелание на по-младите хора, които са завършили туризъм или друга специалност, да влязат в нашата професия, обясни Пирева.

Според нея това се дължи на факта, че става въпрос за сезонна професия. Работи се най-много по 5 месеца годишно, като по време на сезона екскурзоводите са много натоварени и работят по 14 и повече часа на ден.

Пирева посочва и че липсват екскурзоводи с езици като полски, чешки или от скандинавската група.

От своя страна председателят на регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов е на мнение, че проблемите започват още от образователната система.

Де факто ние нямаме специалност "екскурзовод", обясни той.