Бургазлии категорично изразиха своето възмущение и недоволството си от действията на мормонските проповедници в последните седмици.

Инцидентът днес в храм „Св. Св. Кирил и Методий" беше кулминацията на наглото и безпардонно поведение на представителите на тази почти сектантска църква, коментираха възмутени граждани. 

Нахлуването в православния храм и опита да се попречи на отец Захарий да извърши службата си бяха окачествени от жителите като нагла агресия спрямо свободното вероизповедание.

Духовници от бургаско пък споделиха, че това не се е случвало в последните години.
Те припомниха, че без проблеми съжителстват на една територия в цялата област и с духовници мюсюлмани, които също свободно проповядват религията си, като от 90-та година досега в региона не е отбелязан нито един инцидент между християни и мюсюлмани.

Според все още уточняващи се сведения мормонските проповедници са "нападнали" Бургас преди около месец.
Вече са отбелязани и десетки случаи, в които те открито предлагат на млади момчета и момичета по автобусни спирки, училища и обществени места да преминат към тяхната вяра.

Предполага се, че те са и солидно парично обезпечени от църквата-майка, чието седалище се намира в САЩ.

В Бургас вече тръгна подписка за забрана дейността на мормоните, заради това, че те са нарушили всякакви норми при налагането на догмите си.

Според експерти обаче много трудно може да стане забраната на мормонската църква, която е официално призната в много държави в Европа и света.
Могат да се намерят обаче законови мерки, които силно да ограничат агресията и да вкарат мормоните в законовите норми на поведение.