Община Бургас забранява масивните високи огради на къщи и вили в непосредствена близост до морския бряг, съобщават от "24 часа".

За по-естетична гледка те вече ще бъдат опасани само с леки прозрачни заграждения вместо бетон, камък и тухли. Това предвижда решение на общинския съвет в Бургас, ако бъде гласувана докладна на кмета Димитър Николов.

Градоначалникът предлага за частните имоти в 100-метровата зона А от брега да се допуска само строителство на леки ажурни огради с височина до 2,20 метра, като плътната в долната част да е най-много 60 см. Идеята е да се осигури гледка към морето от брега и да се увеличи възможността за циркулация на въздуха.

Очакванията са, че така ще се подобри и цялостният визуален облик на населеното място от страна на морския бряг и плажовете. Предложението на кмета е съобразено със Закона за устройство на територията, в който са заложени специфични правила за строителството в Зона А.

Николов мотивира идеята си със засиления инвеститорски интерес в крайбрежните квартали "Сарафово", "Крайморие" и местността "Ъгъла".

Новите правила обаче няма да важат за пристанищата и прилежащата инфраструктура към тях, които също попадат в 100-метровата зона А от брега.