Сериозен риск за здравето и живота на подранилите летовници съществува на бургаския плаж - сигнализира с писмо до областния управител и кмета на града предприемачът Ваклин Стойновски.

Броят на летовниците по неохраняемата ивица се увеличава всекидневно, информира в писмото си  ръководителите на институциите Стойновски.  

Бизнесменът припомня, че заради спецификата на бургаския плаж и заради високите температури се очаква истинско стълпотворение на хора по ивицата около 20 май.

Голяма част от посетителите са деца и ученици, които са изложени на риск заради студената вода и липсата на спасители.

Като разрешение на сериозния проблем  в Бургас концесионерът предлага  да бъде оторизиран от областната и общинската администрация  да разположи със свои средства мобилни спасителни патрули, които да поемат контрола върху ивицата до момента, когато окончателно бъдат определени стопаните на плажовете за сезон 2007.

Според експерти  технологичното време за сезонна подготовка на всеки плаж е минимум  месец и половина.

Нормалното стопанисване на ивицата в Бургас не може да започне преди 15 юли, а допълнителни усложнения от забавянето ще възникнат заради липсата на квалифицирани спасители, които при създалото се положение вече подписват договори в чужбина, предупреждава още Стойновски.

През миналото лято за първи път в историята на града сезонът на бургаския плаж завърши без нито една жертва в резултат на строгите  мерки за сигурност, които въведе Ваклин Стойновски.