Ниска избирателна активност регистрира Общинската избирателна комисия в община Бургас. До 17.00 часа се гласували 20 на сто от регистрираните гласоподаватели.

Първият референдум в България след демократичните проблеми започна нормално и без нарушения и напрежение.
Жителите на община Бургас днес ще дадат своя глас за изграждането на петролопровода „Бургас-Александруполис".

Кметът на Бургас Димитър Николов гласува рано сутринта в бургаската Професионална гимназия по автотранспорт.

Въпросът, на който ще отговарят е: "Одобрявате ли изграждането на петролопровода „Бургас - Александруполис" с трасе на тръбопровода и с инсталации, разположени на територията на община Бургас?".
В тъмната стаичка има само две бюлетини, между които трябва да се избере - "да" или "не".

Отпечатани са общо 400 000 бюлетини. 188 774 бургазлии имат право да участват.
Според действащия Закон за допитване до народа референдумът ще бъде легитимен, ако участват 50% + 1 от гласоподавателите.

Според социологическо проучване на „Алфа рисърч" около 60% от избирателите в Бургас имат намерение на гласуват. Изследването показва силно консолидирана гражданска позиция, въпреки съзнанието, че резултатите от гласуването нямат задължителен характер.

Анализатори смятат, че референдумът е „обречен на неуспех", тъй като не може да създаде юридически пречки пред вече сключен договор.

Най-силните аргументи против нефтопровода са свързани с опасенията за околната среда и отрицателното влияние на индустрията върху туризма. Друг аргумент на противниците на тръбата е липсата на информация. Според тях няма яснота кой поема гаранциите за сигурността на хората и природата.
Изтъква се и това, че ползите от съоръжението за Бургас са неясни

Най-значим аргумент на привържениците на проекта е, че той ще подпомогне местното икономическо развитие.

С аргумента, че в Бургас и в момента има много по-опасни предприятия, са съгласни и противниците и привържениците на „Бургас - Александруполис", но и двете групи го привеждат в подкрепа на своята позиция.
Референдумът бе предшестван от активна разяснителна кампания.

Община Созопол също ще проведе референдум - на 6 април. В Поморие и Черноморец и в момента тече подписка срещу изграждането на петролопровода.