Становище и декларации връчиха граждански организации, екосдружения и 4 черноморски общини на международната проектна компания, която провежда обществено обсъждане на строителството на петролопровода Бургас - Александруполис.

Бургаската общественост, както и неправителствените организации, отново изразиха неодобрението си към проекта и поискаха да бъдат направени независими анализи както на екологичния риск, така и на ползите от изграждането на петролопровода. Това съобщи БНР.

Протестът срещу изграждането на петролопровода Бургас Александруполис се състоя минути преди техническата среща между държавната власт и представители на проектната компания.

Според членовете на „Чисто море" в интерес на всички жители на Черноморския регион е важно да се направи наистина независима комплексна експертна оценка, която да покаже ползите и загубите от строителството на бъдещия проект.

От "Чисто море" са категорични, че ще настояват, докато не бъде направена такава оценка, да не се предприемат никакви проектни и строителни действия от фирмата-изпълнител по проекта.

Според протестиращите по-безопасният начин на товаро-разтоварните дейности е те да се извършват директно в пристанището. Според представителите на фирмата-строител обаче, това не е така.