Модерна eлектронна билетна система ще бъде въведена през юни в градския транспорт на Бургас. Днес тя бе представена официално от общинската управа.

Системата ще позволява прекачването на пътниците от един автобус на друг, без да допълнително заплащане, което е основната разлика в сравнение със сега действащата система, базирана само на единични пътувания. Особеното е, че това прекачване ще може да се осъществява в рамките на 45 минути.

Друга новост в интегрираната билетна система ще бъде въвеждането на електронна карта за градския транспорт с няколко разновидности - еднократен билет за пътуване в едно превозно средство, интегриран билет с времеви лимит за пътуване в цялата градска мрежа, транспортни продукти за определени групи на преференциални цени /учащи, пенсионери/, за семейни и групови пътувания, и др. Цената на еднократното пътуване с електронна карта става 0,95 лв.

Картите ще бъдат различни по вид и цвят, според намаленията и сроковете на валидност.

Електронната карта ще се зарежда от автомати - т.нар. вендинг машини, които ще бъдат разположени на 7 ключови места в града - по една на автогара Юг, терминал "Меден рудник", автобусни станции "Изгрев" и "Славейков", Централна автобусна спирка и две на спирката на МБАЛ. Вендинг машините ще предлагат зареждане на пластик картата, проверка на сумата в нея и купуване на билет, който също ще бъде във вид на карта.

Предвижда се в бъдеще смарт картата да дава допълнителни възможности като посещение в музеи, туристически забележителности, велосипед под наем, синя зона и др.

Новата билетна система ще функционира паралелно със старата, за да се даде време на хората да свикнат с нея.

Община Бургас ще запази както досега преференциалните условия и цени на правоимащите групи - ученици, студенти, пенсионери. Това означава, че еднократното пътуване на един ученик вече ще струва само 0,20 лв. Картите ще започнат да се издават още през май или месец по-рано, за да имат време гражданите да се снабдят с тях.

На борда на автобусите вече са монтирани устройства за контрол - т. нар. "валидатори". Те ще дават възможност на пътниците да следят плащанията с картите и ще предупреждават за достигнат минимум от билети в електронната карта. Пътниците ще се качват само от първа врата  на автобуса, като валидират пътуването всеки път, когато се качват на него само с едно приближаване на картата до валидатора.