Буря отнесе покриви на две къщи в Смолян, съобщава БНР.

Една от къщите е била обитаема, но в момента на инцидента не е имало хора, така че са нанесени само материални щети.

На ул."Първи май" има паднали дървета. Екипи на "Пожарна и аварийна безопасност" в момента ги премахват от пътното платно. По тази причина в района над 30 минути е спряно електрозахранването. В района на Мадан пък са наводнени мазета в един от блоковете на ул."Република", който е в ниската част на града.

В района на Девин тази сутрин е бил прекъснат 20-киловолтов далекопровод Широка поляна - Сърница. Захранването обаче е възстановено по кабелен път.

Зам.-областният управител Адриян Петров обясни, че пикът на бурята е преминал над западните части на областта и се придвижва в посока изток към общините Мадан и Златоград.

Той посочи, че има данни за населени места, които временно, от порядъка между 5 и 30 минути, са били без електрозахранване. Става въпрос за Широка лъка, Павелско, Хвойна, Малево, в района на Средногорци и Равнища, Рудозем.

По-късно военни оказаха помощ на населението в града. Алпийците разчистваха отломки от покриви, паднали на пътните платна вследствие на обилния дъжд и силния ураганен вятър.

Военните са действали по искане на областния управител на област Смолян Недялко Славов и по заповед на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.