Дирекцията за национален строителен контрол „удари" незаконните градежи във варненския квартал „Максуда". Предстои да бъдат съборени над 70 постройки в сърцето на циганската махала.

От ДНСК поясниха, че те попадат върху терен от над 44 декара - собственост на наследниците на фамилията Багдатови. Имотът трябва да бъде разчистен, за да могат собствениците му да влязат във владение.

Предстои РДНСК да връчи актовете на обитателите на незаконните постройки, които са издадени на базата на констативните протоколи, изготвени от администрацията на квартал „Младост", информира chernomore.bg.

Ако не предприемем действия за разчистването на имота, неговите собственици биха могли да заведат иск срещу РДНСК, обясни шефът на РДНСК за Североизточния район Галин Баев.

Той изтъкна, че неговата институция отговаря само за събарянето на незаконните масивни постройки, така че въпросът къде ще се изселят досегашните им обитатели остава открит. Безспорно това засяга стотици хора, тъй като към набелязаните за премахване 70 масивни градежа на практика има допълнителни пристройки, във всяка от които са се настанили многодетни цигански семейства.

Съдбата на цигаската махала обаче от години е „горещ картоф", който си подхвърлят институциите. През 2010 г. комисията по архитектура към местния парламент дори отправи официално питане до общинската администрация чии са имотите на територията на „Максуда", но не получи отговор.