Няма реална алтернатива на предложения бюджет от кмета на София Йорданка Фандъкова. Това обяви зам.-председателят на Столичния общински съвет (СОС) от квотата на ГЕРБ Николай Стойнев по време на обсъждането на бюджета от столицата в СОС. Бюджетът на СО за 2019 г. е 1.7 млрд. лв.

При представянето кметът Йорданка Фандъкова обяви, че бюджетът е съставен максимално публично и прозрачно. Той отразява вижданията на гражданите на София и на представителите на Столичния общински съвет.

Според нея бюджетът откроява директно мащаба на промяната. Тя припомни, че за последните 10 години бюджетът на София е бил 1 млрд. лв., а през 2005 г. - 467 млн. лв.

За 2019 г. собствените приходи са над 725 млн. лв., похвали се Фандъкова и допълни, че нито един лев не се дава даром на общината.

Инвестиционната програма за 2019 г. е над 632 млн. лв.

Сред основните приоритети на Столична община през 2019 г. са работа по квартали, които не са в центъра на града, строителството на метрото, строителство на нови детски градини, общински жилища и усъвършенстване на града.

Според Николай Стойнев критиките не са оспорили нито един приоритет на СО и не е дадено нито едно разумно предложение.

Варна разпределя рекорден бюджет от близо 500 милиона лева

Варна разпределя рекорден бюджет от близо 500 милиона лева

Приоритет са образование, туризъм, пътна мрежа и спортна инфраструктура

Бюджетът си поставя за цел осигуряване и повишаване качеството на живот във всички квартали на столицата. Той изпълнява приоритети, свързани с наземния и подземния транспорт в града, уточни Стойнев.

Бюджетът на Столична община за 2019 г. е последният бюджет от мандата на ГЕРБ, заяви от своя страна лидерът на БСП - София Калоян Паргов.

По думите му бюджетът на СО за 2019 г. е насочен към предстоящите местни избори. Паргов обясни, че бюджетът е концентриран израз на политики, а не само счетоводна сметка. Предлагания бюджет на СО обаче не се знае какви проблеми разрешава.

За първи път през настоящата година се случи нещо, към което всички недоумяваме - защо се забави толкова бюджетът и не можахме да го получим малко по-рано, недоумява Паргов. Той запита столичния кмет от какво се страхува и притеснява.

Според оценката на Паргов разчетите за 2019 г. показали, че бюджетът е просто едно копие от бюджета за 2018 г.

Червеният общински съветник запита столичния кмет с думите: "Фандъкова побърза да се застрахова в частта, че ще бъде атакувана, че няма пари за крайните квартали. Приемам тази застраховка от типа "страх лозе пази", защото в края на годината в следствие на няколко поредни бюджета, в които тя прие нашия приоритет за тази част на София, виждаме, че все още няма видими резултати".

Общинският съветник Иво Божков отново разкритикува Столична община, че бюджетът на София продължава да бъде недостъпен за обществеността, тъй като никъде не е публикуван. София, столицата и най-големият град с най-голям бюджет в страната, изостава от къде-къде по-малки общини като Тутракан и дори Пловдив, които са публикували бюджета си, каза Божков.

От Политическа група 5 не подкрепят бюджета на СО за 2019 г.

Карлос Контрера от ВМРО изрази своята подкрепа към бюджета на общината.

През настоящата година в преходния остатък влизат заеми от около 60 милиона лева. Това обяви зам.-кметът в Столична община по финансите Дончо Барбалов по време на заседанието на Столичния общински съвет.

Барбалов обясни, че винаги има преходен остатък, който се формира от средствата, които оставят към сметките на общината към края на предишната година.

Средствата от преходния остатък ще бъдат изразходвани за строителството на метрото, увери той .

30 милиона са останали от продажбата на Общинска банка, отчете зам.-кметът Барбалов.

"Преходният остатък изглежда голям, но не е, защото предстои голяма строителна дейност през настоящата година", каза още той.