Бурни освирквания, възгласи "мафия" и блокиране на улици белязаха подписването на договорите за проектиране и изграждане на Северната скоростна тангента на Околовръстното шосе на София.

Докато на последния етаж на сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, председателят на УС на АПИ Стефан Чайков и представители на изпълнителите сложиха подписите си под три договора - за безвъзмездна финансова помощ, за проектиране и строителство и за строителен надзор, под прозорците на Агенцията няколко десетки граждани се обявиха шумно в защита на своите права.

Над 3000 души трябва да получат обезщетения за отчуждените си имоти, като причина за тяхното недоволство е ниската оценка, която е изготвила частна фирма оценител. С плакати "АПИ разменя 1 кв. м земя за 1 руло тоалетна хартия" и "Тангента - да, конфискация - не", недоволните граждани се събраха в пореден опит да осуетят реализирането на проекта преди да получат адекватно обезщетение за земите си.

Голяма част от земите са оценени на 0.60 лв. на кв. м, което според собствениците на имоти в района е пладнешки обир.

Пред медиите недоволните граждани разказаха своите лични истории, като една от най-любопитните такива бе на испански гражданин, оженил се за българка, който през 2006 година закупува имот на стойност 80 000 лв. Според оценката днес той ще получи едва 1600 лв. за същия имот.

Към момента обезщетенията, които АПИ трябва да изпълни на гражданите, възлизат общо на 9,2 млн. лв., посочи Стефан Чайков, като не стана ясно за имоти на каква обща площ става дума.

Северната скоростна тангента трябва да бъде дълга 16,54 км, като ще бъде с магистрален габарит от по 3 ленти в посока. Стойността на целия проект, чийто краен срок е до есента на 2015 година, ще струва около 235 млн. лв., които ще дойдат от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013.

До четири месеца е срокът за техническия проект, стана ясно по време на брифинга на Терзиева, Чайков и изпълнителите от консорциум "ХПВС-ССТ", в който участват "Хидрострой" Аз, "Пътни строежи Велико Търново" АД, "Пътинженерстрой" АД, "Пътстрой Бургас" ЕООД и "Водстрой 98" АД.

На този етап отчуждителни процедури не могат да стопират проекта, уточни Десислава Терзиева. Тя бе категорична, че експертните оценки са подготвени след избиране на изпълнител чрез редовна обществена поръчка през 2010 година и по методика, подготвена от предишното правителство.

"Като министър не мога да реша еднолично да отменя оценките", настоя Терзиева и даде да се разбере, че проектът е изключително важен и добър за България и за София. Що се касае до претенциите на гражданите, определени от нея като "справедливи", единственият законов ред е те да обжалват оценките в съда.

Няма как да започне реален строеж преди Върховният административен съд да се произнесе по жалбите, посочи Стефан Чайков. Той е разпоредил ускорено връчване на уведомленията за отчуждение на засегнатите граждани, за да могат те при желание да обжалват в съда. "Надявам се в срока от четири месеца, който имаме за изготвяне на проекта, ВАС да се произнесе и да постанови цена, каквато прецени за справедлива", заяви той.

Междувременно протестиращите около сградата на АПИ, които дойдоха 30 минути преди подписването на договора, не спряха да освиркват и скандират срещу случващото се, като за кратко блокираха и движението по бул. "Христо Ботев".