Хора от селата Рибново и Гърмен тази сутрин са били готови да тръгнат за София и  да блокират някои институции.

Акцията им е в защита на кмета Ахмед Башев и на учителя по религия Мурат Бушнак, които в момента се намират в ДАНС за "снемане на показания".

Близки на Башев още рано тази сутрин са информирали за арестите Антонина Желязкова, председател на Международния център за изследване на малцинствата, съобщава радио Пловдив.

Желязкова посочи, че тя ги е спряла в тези им намерения.

Нейното мнение е, че вероятно тези арести са извършени по сигнали на депутата Яне Янев, който обяви, че в Рибново има "спящи клетки" на радикалния ислям.

Желязкова е категорична, че това е "вдигане на предизборното напрежение."

Според нея никога сблъсъците по места не се създават от самите граждани.

"Напреженията, сблъсъците, войните ги създават политиците. Този път и засега, Източните Родопи остават в сянка. Напрежението се инспирира в Западните Родопи и това се прави от авантюристични политици", коментира Антонина Желязкова.

Като нелепи определиха обвиненията срещу Ахмед Башев жители на Гърмен. За самия арест в селата все още не знаят подробности, но обвиненията за престъпления против националното и расово равенство и срещу вероизповеданията направо са втрещили жителите.

На практика няма религиозно напрежение, нито сега, нито преди година или преди пет години, това е абсурдно, коментира за news.bg жител на Гърмен.
По повод на „ислямизацията" на общината, той посочи, че националният празник 3 март се празнува официално в Гърмен откакто кмет е станал Ахмед Башев.