"В Пловдивска област е обявено частично бедствено положение след падналите проливни дъждове в размер на 200 л/кв.м, което много рядко се случва. В резултат на това най-засегнати са общините Карлово, Калояново и Марица". Това каза областният управител на Пловдив Ангел Стоев на брифинг в село Каравелово.

В бедстващите села е докарана много техника, но част от нея все още не може да се използва, преди да се оттече водата. 

Водата в засегнатите села в Карловско да не се пие, призоваха властите. Има готовност да се ремонтират пострадалите съоръжения, проби от водата ще се взимат по два пъти на ден, но на този етип водата е рискова.

Поне два месеца Карловско ще се възстановява от наводненията
Обновена

Поне два месеца Карловско ще се възстановява от наводненията

Предстои разчистването на тонове тиня и дървесина

Възстановен е мостът между селата Богдан и Московец, възстановен е и малкият мост на Каравелово, по който вече могат да минават пешеходци и коли. 

Още строят моста към село Войнягово, каза Стоев. На място са бойци от 61-ва Стрямска бригада, Графа и инженерния полк в Пловдив и ПАБ. В Каравелово работят 4 фадрома, 9 самосвала, 2 верижни багера, един камион с щипка. Освен това работят 60 доброволци и 60 войници с 5 резачки. 

Остава в сила бедственото положение в Карловско, наводнени са 200 къщи
Обновена

Остава в сила бедственото положение в Карловско, наводнени са 200 къщи

Президентът пристигна на мястото на бедствието

В Богдан има 4 фадрома, 2 самосвала, 1 верижен багер, 20 доброволци и 40 войници с три резачки. Преди половин час в селото са отишли още 53-ма военнослужещи с още три резачки.

В Слатина има 3 багера, два самосвала, два камиона с щипки, 40 войници с допълнителен багер и 4 резачки.

За утре горското стопанство в Смолян ще изпрати два камиона с щипки и два багера. Получена е помощ от "Напоителни системи" - Сливен - изпратили са багер в Трилистник, който да работи по възстановяването на дигата на Струма.

Най-важното беше да спасим хората и тук имаме пълен успех, тъй като нямаме нито един загинал и пострадал, което рядко се случва при такова широкомащабно бедствие. 

Село Трилистник е залято, река Стряма излезе от коритото си
Обновена

Село Трилистник е залято, река Стряма излезе от коритото си

"Напоителни системи" не са почистили коритата на своите съоръжения

"Това се случи благодарение на активната подкрепа на армията, спасителните екипи на пожарна безопасност. Благодаря и на Софийска община, която изпрати три много добре оборудвани и подготвени екипа, които спасиха поне половината хора в Пловдивска област. Активно се вкючиха и военните от 61-ва Стрямска бригада и доброволци", каза областният управител.

След спасяването е нужно обгрижване на хората. Областният благодари на ръководството на БЧК-Пловдив. В кметството на Слатина са настанени 65 души, в кметството на Каравелово са настанени 15 човека, в болницата в Карлово има 6 души, уточни Стоев. Голяма част от евакуираните са настанени при роднини.

След това ще се пристъпи към обезопасяване и обеззаразяване. "Неслучайно казвам обеззаразяване, тъй като вследствие на дъждовете и натрупаните наноси има голяма опасност да плъзнат зарази и епидемии. Затова тук са ръководителите н областните дирекции на БАБХ и РЗИ, които предприемат мерки", каза Ангел Стоев.

В село Богдан още има къщи без достъп след наводнението

В село Богдан още има къщи без достъп след наводнението

Като основна причина за бедствието хората виждат изсичането на гори в Средна гора

В селата Богдан, Каравелово и Слатина ситуацията е тежка. В Богдан все още има откъснати къщи. И в трите населени места има недостиг на питейна вода, няма и ток. Хората започват постепенно да разчистват къщите си, включиха се и над 200 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Междувременно стана ясно, че служебният земеделски министър Явор Гечев проверява извършваната сеч в района на Карлово. До момента резултатите показват, че в землищата на двете най-силно засегнати от обилните дъждове села - Каравелово и Богдан сечите, които се извършват, са на малка площ.

Провежданите сечи са с ниска интензивност и запазване на постоянното горско покритие, с изключение на 16 дка окончателни сечи. Там вече има млада гора с височина на подрастващите дървета 1 м. Голяма част от планираните сечи не са приключили, като всички са в съответствие с 10-годишен план, изготвен по изискванията на действащото горско и екологично законодателство. Те са съобразени и със съпътстващите ги екологични анализи. В близките дни предстои и изготвянето на цялостен доклад от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ).

Около реките и постоянните водни течения има забранителен режим да се извършва сеч, съгласно Международния сертификат за правилно и устойчиво управление на горите, допълниха от Земеделското министерство.