Остава в сила частичното бедствено положение в петте села в Карловско, които вчера бяха потопени под вода, съобщават БНТ и БНР.

Очаква се решение тази сутрин как ще продължат спасителните дейности за извеждане на бедстващи хора в селата, пострадали най-тежко от наводненията.

Ще се прецени и дали да бъде поставен временен мост в участъка Богдан - Московец.

Без ток, вода и достъп остават жителите в северната част на село Богдан.

Село Трилистник е залято, река Стряма излезе от коритото си
Обновена

Село Трилистник е залято, река Стряма излезе от коритото си

"Напоителни системи" не са почистили коритата на своите съоръжения

В различна степен са пострадали всички села, разположени по поречието на река Стряма и притоците ѝ. Причината е, че в планината над Клисура, където е изворът на река Стряма, е паднало най-голямото количество дъжд - рекордните 191 литра на кв.м.

Два вертолета помагат на хората от наводненото село Богдан, община Карлово
Обновена

Два вертолета помагат на хората от наводненото село Богдан, община Карлово

Има ранени при наводнението

През цялата нощ критичните участъци по течението на придошлата река останаха под наблюдение. 

Около връх Богдан се е образувала т.нар. климатична супер клетка - облаци, от които отново се е изляло огромно количество дъжд. Стихията унищожи мостове и пътища и лиши спасителните екипи от резервни маршрути. По този начин жителите на Богдан и Каравелово се оказаха блокирани и се наложи спасяването на десетки хора с хеликоптер.

36 души от село Каравелово са били евакуирани през изминалата нощ.

Директорът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община Красимир Димитров заяви пред Нова телевизия, че разчистването на селото ще продължи и днес. Спасителните екипи ще претърсват и къщи за бедстващи местни жители.

Снимка 586239

Източник: БГНЕС

Заради продължителния интензивен дъжд са наводнени етажи на жилищни и търговски сгради, промишлени предприятия, нарушена е пътната настилка, навлечени са инертни материали в селата Богдан, Столетово, Каравелово, Московец, Розино, Слатина и Христо Даново, и в град Клисура.

По информация на кмета на община Карлово в село Богдан наводнените къщи са поне 120 - 150, а в Каравелово - около 60. В Слатина също има къщи под вода. По негови думи наводнените къщи са поне 200.

Вечерта с хеликоптер бяха доставени хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и на спасителните екипи - пожарникари, военнослужещи от Сухопътните войски, представители на други институции и доброволци.

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

Шефът на ГДПБЗН, военният и регионалният министър се отправиха към засегнатия район

Снимка 586238

Източник: БГНЕС

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви пред Нова телевизия, че е видял изключително бърза реакция и взаимопомощ между различните звена на МВР, Министерството на отбраната, както и една аварийно-спасителна група към Столичната община, членовете на която изключително адекватно са помагали на място.

По думите на Демерджиев в района все още има къщи, които не са проверени. Той обаче увери, че няма загинали хора нито сериозно пострадали.

Министърът съобщи, че е разпоредена проверка за незаконна сеч около бедстващите села.

От вчера Областната организация на БЧК-Пловдив е изпратила екип на място, който е посетил най-засегнатите райони и е провел срещи с представители на местната власт за извършване оценка на нуждите в Карлово и околните населени места с ограничен достъп.

Екип на БЧК посети болницата в Карлово, където са настанени част от евакуираните, на които бе оказана първа психологическа помощ и им бяха предоставени вода и храна.

Снимка 586240

Източник: БГНЕС

От тази сутрин два екипа на БЧК са на терен на територията на общината и в село Каравелово. Най-належащи са нуждите от питейна вода за 5000 души и материали от първа необходимост за 100 души от евакуираните, които БЧК осигурява.

Президентът Румен Радев също пристигна днес в района на петте карловски села, които пострадаха при наводненията.

Той заяви, че най-важното е да продължи огледът, за да бъде сигурно, че няма хора в риск, а при успокояване на обстановката, да се описват щетите, за да може държавата да помогне с всичко, което може.

"Знаем и от преди, явно и в бъдеще ще имаме подобни предизвикателства, трябва да се мисли в перспектива за екипи за аварийна превенция. Трябва да има много добре подготвени специалисти", подчерта държавният глава.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който втори ден е на място, за да участва в координацията на дейностите, заяви, че продължават усилията за осигуряване на достъп по суша до всички населени места, засегнати от големите наводнения.

70 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада действат днес в засегнатите райони. Вече е поставен мост между селата Московец и Богдан. Военнослужещи от 91-и инженерен батальон за обща поддръжка от състава на 55-и инженерен полк - Белене инспектират участък в района на село Слатина, за да установят възможността и необходимостта от поставяне на временен мост.

Работи се за възстановяване на пътната връзка между селата Богдан и Каравелово и се доставя храна и вода в бедстващите райони. 

Вода заля аварийната лента в района на 134 км на АМ "Тракия" към София
Обновена

Вода заля аварийната лента в района на 134 км на АМ "Тракия" към София

Възстановиха движението в активната лента