Два военни хеликоптера "Кугар" помагат на хората от наводнените села Богдан и Каравелово. Те първо евакуира по въздуха пострадали хора, а с втория вертолет бе занесена вода и храна на евакуираните, стана ясно от информация на МО. 

Два сигнала за излизане на реки извън коритото си са постъпили в Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" до момента, съобщиха от "Басейнова дирекция" - Пловдив.

Най-тежко е положението в село Богдан, където над 20 души бяха евакуирани с хеликоптер, а други изкарани по въжета. Има ранени при наводнението по информация на БНТ.

След скъсване на дигата на реката в село Богдан, община Карлово водата залива селото. На някои улици водата е достигнала 1,5 метра при първите етажи на къщите. 

До 24 часа възстановяват тока във ВМЗ Сопот
Обновена

До 24 часа възстановяват тока във ВМЗ Сопот

Силните дъждове са причината

И двата сигнала са препратени до Областна администрация, "Напоителни системи" ЕАД, Община Карлово. Представители на администрациите и главния инженер на "Напоителни системи" ЕАД - клон Марица са уведомени незабавно и по телефона с оглед предприемане на своевременни действия.

Експерти на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" обхождат територии около река Стряма, за да проследят нивата на реките в Източнобеломорския район. Целта е да видят както чрез системите за ранно предупреждение, така и чрез контакт с Националния институт по метеорология и хидрология.

Заради продължаващите валежи, нивото на река Стряма при моста на с. Баня се покачва. На други места в Източнобеломорския район няма данни за наводнения в следствие на придошли води от реки.

По данни от системата за ранно предупреждение за водосбора на реките Марица и Тунджа нивата на реките (с изключение на река Стряма) са под праговете за тревога, като не се очаква да бъдат достигнати и след валежите през предстоящите дни.

Обявиха бедствено положение заради зейнала яма в смолянския кв. Устово

Обявиха бедствено положение заради зейнала яма в смолянския кв. Устово

Ограничава се достъпът до проблемната зона на ул. "Александър Стамболийски"

Създадена е организация за събиране и обобщаване на оперативната информация, поддържа се връзка с дежурните звена при областните и общински администрации, кметове на населени места, "Напоителни системи" ЕАД, Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" на ДАМТН, НЕК "Предприятие язовири и каскади", регионалните структури на ПБЗН.

Чрез обработка на оперативната информация се следи за състоянието на язовирите, реките, както и критични участъци по диги, укрепителни съоръжения и засегнати населени места. Поддържа се непрекъснато връзка с компетентните органи в района на компрометираната дига на река Стряма.

От Военно министерство съобщиха, че втори военен хеликоптер "Кугар" се включи в помощ на спасителните операции в Карловско. Те донесоха хранителни продукти, вода и други средства от първа необходимост на засегнати от наводнението и спасителните екипи, които действат в селата, пострадали от пороите в Карловско.

Заради прекъсването на пътищата в Подбалкана вследствие на проливните валежи, в изолираните райони доставката ще бъде извършена чрез хеликоптер. По този начин спасителните екипи от служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението, военнослужещи от Сухопътните войски и представители на други институции ще продължат да работят на терен през нощта и утре.

Регионалният министър Иван Шишков също е на място и обеща, че ведомството му ще помогне с всичко възможно на пострадалите.

Междувременно стана ясно, че два спешни медицински екипа от ЦСМП Пловдив са изпратени в Карлово. Ако се наложи, те могат да оказват неотложна помощ на евакуираните жители в засегнатите от проливните дъждове и наводнени населени места в Карловско. Министърът на здравеопазването д-р Асен Медижиев е в постоянен контакт с министъра на отбраната Димитър Стоянов и при нужда медицинската помощ в засегнатите райони ще бъде допълнително подсилена.

От ВиК Пловдив уведомиха кмета на община Сопот, че заради обилните дъждове и замътване на водоизточниците е възможно да липсва водоподаване във вилната зона и високите части на гр. Сопот. От ВиК уверяват, че до утре сутринта водоподаването ще бъде възстановено.

В карловското село Каравелово основните поражения са върху общински пътища и инфраструктура и възстановяването им най-вероятно ще бъде поето от фонда за бедствия и аварии, но регионалното министерство винаги е в тесен контакт с общините и затова искам на място да разбера с какво може да се включим. Там бе регионалният министър Иван Шишков.

Най-тежко е положението в село Богдан, където над 20 души бяха евакуирани с хеликоптер, а други изкарани по въжета.

По информация на БНТ тежка е обстановката и в други населени места в Карловския регион. Най-сложна е ситуацията в няколко села, през които минава придошлата река Стряма. Проходът Троян - Кърнаре е затворен заради срутище. Достъпът до село Розино е ограничен. На места няма ток.

Село Каравелово е разделено на три от водата и е достъпно само откъм главния път за с. Баня, но и там мостът е затворен. Мостовете, които свързват Каравелово със съседните населени места днес бяха буквално погълнати от водната стихия. Тя наводни и Подбалканския път, а цех за консерви и къща в село Столетово буквално бяха превзети от река Стряма.

Мостът на село Слатина е компрометиран, има наводнени магазини и къщи, във вода е и цялото село Розино, където може да се влезе само с високопроходими автомобили. Има паднали електрически стълбове и електроподаването е ограничено. Критичната ситуация обедини усилията на държавни, военни, местни и общински структури. Има вече и доброволци, които са готови да помагат.

Огромна вълна събудила хората в Каравелово рано сутринта.

На места е имало двуметрова вълна.

"Чудо е, че до момента нямаме тежки новини за загинали и пострадали хора, наистина е чудо, такъв потоп, излял се от небето не се случва всеки път", заяви гл. комисар Николай Николов - директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Продължават спасителните дейности за извеждане на хората от наводнените райони.

Според Красимир Димитров от Софийска спасителна служба са спасени две жени с едно дете.

"Предвиждаме с хеликоптерите да бъдат доставени храна и вода за тези, които са от другата страна на реката. Пътуват специалисти - сапьори, които ще огледат местността, където може да се постави понтонен мост, за да може да направим връзката с другата страна на реката", заяви адмирал Емил Ефтимов - началник на отбраната.

Екипи от доброволци от обяд са разположени по река Стряма до вливането ѝ в река Марица, за да информират за появата на нова висока вълна.

"За първи път виждам толкова вода и хората с право реагират, защото може би за втори или трети път те се наводняват точно от тази река при проливни дъждове. Наистина смятам, че държавата трябва да вземе мерки да почисти коритото на реката", каза Мирослав Колев - кмет на село Столетово.

Започва и разследване за причините за потопа от Националната следствена служба.

"Имаме първоначални данни за неконтролирано изсичане на дървесина, което би могло да бъде в причинно-следствена връзка", заяви Юлияна Петкова - заместник-директор на Националната следствена служба.