До 24 часа ще се възстанови електрозахранването на производствената площадка на ВМЗ в Сопот. Информацията е на Министерството на икономиката и индустрията след посещението на заместник-министър Ирина Щонова в завода.

Щонова отиде във "Вазовски машиностроителни заводи", за да се запознае на място със ситуацията, след като тази нощ, вследствие на проливните дъждове, производственият процес в тази част на завода бе спрян. 

ВМЗ-Сопот спря работа заради пороя
Обновена

ВМЗ-Сопот спря работа заради пороя

Бедствено положение е обявено в пет села в община Карлово

Към момента всички помещения са отводнени, след като сутринта складове и производствени цехове бяха под вода. Още в ранните часове е било спряно и електричеството на цялата площадка на завода в Сопот. Така е елиминиран рискът от възникване на производствена авария.

Част от цеховете на завода в момента не работят, но предстои тяхното поетапно включване. Зам.-министър Щонова поясни, че няма пострадала готова продукция. Щонова поздрави екипът, който е действал изключително бързо и адекватно и в никой момент не е имало риск за работниците на ВМЗ. По нейни думи ситуацията в региона е много тежка. Има и служители на ВМЗ, които не са могли да стигнат до работните си места заради състоянието на инфраструктурата след проливните дъждове

"ВМЗ ще предостави хранителни продукти на бедстващите хора от района. В контакт сме с Община Карлово и имаме готовност да окажем съдействие за всичко друго, за което сме в състояние да помогнем", каза още зам.-министър Щонова.

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

НСлС подхваща причините за наводненията в Карловско

Шефът на ГДПБЗН, военният и регионалният министър се отправиха към засегнатия район

Предстои да бъдат направени и детайлни огледи, за да се прецени какви са материалните щети във ВМЗ и какво ще е необходимо за да се отстранят - и като време, и като ресурси, стана ясно по време на посещението в завода.

Зам.-министър Щонова бе посрещната в Сопот от изпълнителния директор на ВМЗ Иван Стоенчев, като двамата разговаряха и с много от работниците на място.

Регионалният министър Иван Шишков обеща от неговото ведомство да помогнат с каквото е необходимо на наводнените населени места в община Карлово. Шишков посети по спешност карловското село Каравелово и огледа щетите. Основните поражения са върху общински пътища и инфраструктура и възстановяването им най-вероятно ще бъде поето от фонда за бедствия и аварии, но регионалното министерство винаги е в тесен контакт с общините и затова искам на място да разбера с какво може да се включим, заяви архитект Шишков.

Проходът на Републиката ще бъде разчистен до края на събота вечерта от свлечената заради проливните дъждове скална маса. Ще се чисти, докато се стъмни и няма да рискуваме да се чисти през нощта заради лошото време, уточни регионалният министър. До възстановяването на движението трафикът на леки автомобили ще се пренасочва по обходен маршрут през прохода "Шипка".

На връщане от посещението си в село Каравелово, министърът установи, че е започнала да приижда вода и по улиците на пловдивското село Войнягово.