Реката в карловското село Богдан е излязла от коритото си, след като цяла нощ е валял проливен дъжд в района на Подбалкана.

Причината за преливането е скъсана дига на река Стряма. Цялото село Богдан е във вода, съобщи БНТ.

Евакуирани са 7 души. Наводнен е и главният път в карловското село Розино, който е част от Подбалканския път между София и Бургас.

В бедстващите населени места са спасителни екипи на пожарната от Карлово и Пловдив.

В западната част на община Карлово е обявено частично бедствено положение заради наводнени къщи в селата Розино, Слатина, Столетово, Богдан и Каравелово, информира кметът карловският кмет Емил Кабаиванов, цитиран от БНТ.

Има запушен е мост. Движението по Подбалканския път в района е затруднено.

Остава в сила частичното бедствено положение в Карлово

Остава в сила частичното бедствено положение в Карлово

Втори пореден ден военни помагат при разчистването на щетите

"От село Розино, Слатина, Столетово, Богдан, Каравелово, река Стряма е много буйна заради обилния дъжд, който е паднал рано тази сутрин и продължава, което е тревожното. Има скъсана дига, има наводнени къщи. Евакуирали сме седем човека с помощта на противопожарната служба и да се опитаме да отпушим един мост, който е запушен от инертен материал-дървета, които реката е влачила. Поискал съм помощ от военните, защото само с наша техника не можем да се оправим, а река Стряма се управлява от "Напоителни системи", защото те отговарят за безопасността на речното корито", заяви Кабаиванов.

От НКЖИ съобщиха и за сприране на влаковете между село Христо Даново и Клисура от 08:00 ч. тази сутрин заради голямото количество валежите, паднали през последното денонощие. Участъкът е част от жп линията между София, Карлово у Бургас. След пороите са се активирали свлачищни процеси, наводнен е и жп участък.

Пътниците от влакове 30111 София - Карлово и 30114 Карлово - София ще бъдат превозени с автобуси между Христо Даново и Клисура. Бърз влак 3621 от София за Бургас се отклонява през Казичене - Пловдив - Карлово и оттам продължава по маршрута си. Ускорен бърз влак 3602 от Бургас за София се отклонява по маршрут Карлово - Пловдив - София през Казичене.

Аварийни екипи на НКЖИ са на място. Работи се отводняването и разчистването на жп участъка от наноси. Очаква се движението на влаковете да бъде нормализирано до 12.00 ч. днес.

Нов порой се изсипа в Карлово

Нов порой се изсипа в Карлово

Дерето в квартал "Меден дол" отново излезе от коритото си и заля близката част на града

От Министерството на отбраната информират, че в работата по отстраняване на щетите от наводненията в община Карлово днес ще се включат 85 военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада с 13 единици техника. Те ще оказват помощ в района на село Богдан, което е и едно от най-засегнатите.

Пороят наложи и да бъде спряна работата на "Вазовски машиностроителни заводи". Проливните дъждове от тази нощ са наводнили складови помещения и производствени цехове. Електричеството в производствената част е спряно, за да не бъде допусната авария, съобщават от Министерството на икономиката и индустрията. Към ВМЗ-Сопот пътува зам.-министър Ирина Щонова, за да се запознае на място със ситуацията. При необходимост ще бъде осигурена логистична помощ от други предприятия, които са под шапката на икономическото министерство.