Частните траурни агенции в Ловеч не могат да работят нормално заради драстичното увеличение на цените на погребалните услуги, съобщава БНР.

Агенциите твърдят и че от Общината са ограничили дейността им.

Четирите потърпевши частни погребални агенции в града посочват, че от 15 февруари таксите са увеличени двойно и тройно. Цената за гробно място е скочила от 300 лева на около 770 лева. Те са категорични, "е това не отговаря на инфлацията и на нуждите на населението.

От частните агенции смятат, че цените са непосилни, а "Обреди" - Ловеч са монополизирали изкопаването на гробните места. Те поясняват, че нямат достъп до ритуалните зали, които са общински, но хората си плащат за тези услуги.

От Общината правели и административни спънки за издаване на препис на извлечение на смъртен акт.

Представители на траурните агенции са категорични, че ще търсят правата си по съдебен ред.

От своя страна от Община Ловеч уверяват, че осъществяват дейността си при спазване на действащото законодателство, като приложими в конкретния случай са Закон за местното самоуправление и местната администрация, Закон за общинската собственост, Закон за устройство на територията, Закон за местните данъци и такси, Закон за гражданската регистрация, Закон за защита на личните данни, Наредба № 2 на МЗ за здравните изисквания към гробищните паркове (гробища) и погребването и пренасянето на покойници, Наредбата за гробищните паркове и изградените в тях обредни зали на територията на Община Ловеч, Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Ловеч.