Огромно частно имение е построено върху магистрален водопровод, който захранва над 120 000 жители във Велико Търново и 14 населени места в региона, съобщи БНР.

От ВиК "Йовковци" и от Община Велико Търново твърдят, че разбрали за този факт на 10 март. Тогава до масивната ограда на имението в село Присово стана мащабна авария на водопровода. От Водоснабдителното дружество и от общината започнаха проверка как се е стигнало до незаконните строежи.

Във Велико Търново слагат нови водопроводни тръби под канализационните

Във Велико Търново слагат нови водопроводни тръби под канализационните

Ако ремонтът е некачествен, няма да бъде приет, уверяват от ВиК дружество

"Подобно строителство е недопустимо. Ако аварията беше вътре в частния имот, щяхме да влизаме с полиция и прокурор", заяви главният инженер на ВиК "Йовковци" Илия Сирмов пред общественото радио.

Заместник-кметът по строителството и сигурността проф. Георги Камарашев обеща, ако нещо се окаже незаконно построено върху сервитута на главния водопровод да бъде съборено.

Само три водоноски обслужват останалия без вода Велико Търново

Само три водоноски обслужват останалия без вода Велико Търново

14 селища в региона са без питейна вода заради авария на магистралнен водопровод край село Присово

Припомняме, в 2 часа през нощта на 10 март в село Присово изби магистралният водопровод. Той снабдява Велико Търново, още два града и 12 села с вода от язовир "Йовковци".

Почти денонощие над 120 000 жители бяха без вода. Пробивът бе на няколко крачки от масивната ограда на частно имение. При изкопите и ремонта се видя, че разкритата за реконструкция тръба идва от двора на луксозен частен комплекс, което е грубо законово нарушение.

Държавата участва с 51% във "ВиК Йовковци". От дружеството и от общината проверяват как върху трасето на магистралния водопровод и неговия сервитут е построена сградата, за какво са издадени разрешения за строеж и какво се е случило през годините.