Некачествена е подмяната на водопровода в Стария град на Велико Търново, сигнализираха местни жители пред БНР.

Според жителите на старопрестолния град водоснабдителните тръби за 4 милиона лева се поставят масово под старите етернитови тръби на канализацията. Хората се опасяват, че питейната вода няма да е годна за пиене, защото има риск тя да бъде замърсена с отпадните води от канализацията.

Нанков иска проверки на ВиК съоръжения заради снеговалежите

Нанков иска проверки на ВиК съоръжения заради снеговалежите

Нарушено водоснабдяване има в областите Видин, Добрич, Силистра, Смолян, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Предстои да се направи проверка на ремонта. Ако има нарушения, водоснабдителното дружество няма да приеме новите водопроводи, увери управителят на ВиК "Йовковци" Димитър Владов

След подадени сигнали до Общината кметът Даниел Панов е отговорил писмено, че изпълнението на строителните работи, както и влаганите материали, отговарят на законовите правила и норми.

Голяма авария на водопровод във Варна

Голяма авария на водопровод във Варна

Една кола е закъсала във водата, опитвайки да премине, въпреки полицейската забрана

"Прави се нещо, което ще ни натрови", предупреди Костадин Бояджиев, експерт по ВиК системи и баща на 6 деца, чието семейство живее на улица, където се подменят водопроводи, но остават етернитовите тръби на канализацията.

"Масово се полага водопровод под канализация. Това нещо изрично е забранено. Има възможност тези участъци допълнително да бъдат компрометирани, самата канализация, да се появят допълнителни течове, каквито вече има, и тези фекални води да текат върху новоизградения водопровод. Това са фекални води, които могат да влязат във водопровода, и да се разпространят по целия водопровод. Прави нещо абсурдно, може да ми натрови децата и мен самия, и всички около нас", обясни Бояджиев.

Друг жител на Търново коментира, че новите водопроводни съоръжения не се тестват, а възникналите аварии се възстановяват формално. Строителите нанасят щети, които няма кой да отстрани.

На 7 февруари Костадин Бояджиев е внесъл писмен сигнал в Общината за нередностите по подмяната на водопроводите.

На 15 февруари е получено изходящото писмо с отговора на кмета. В него Даниел Панов посочва, че: "предстои провеждане на хидравлична проба и дезинфекция на водопровода и превключване на сградните отклонения. Изпълнението на строително-монтажните работи, както и влаганите в строежа материали, отговарят на действащите законови правила и норми".

Общинските съветници от БСП настояха да има извънредна сесия на Общинския съвет до 15 март, на която кметът Даниел Панов да представи отчет по проекта и мерки за отстраняване на нередностите.

Над месец жителите на Шишманци трудно стигат до домовете си

Над месец жителите на Шишманци трудно стигат до домовете си

Автомобили и сметоизвозващи машини затъват в калта