Над 500 души се събраха в местността Карандила край Сливен, за да присъстват на възстановката на събитията от Априлското въстание, избухнало преди 133 години във ІІ-ри Сливенски революционен окръг, съобщи БНР.

Тържествата започнаха на хайдушкото сборище Кушбунар, където бе възпроизведена клетвата на четата на Стоил войвода и освещаването на знамето. На Кушбунар днес гърмяха с пушки въстаниците от четата на Стоил войвода.

Събитията възпроизведе Националното сдружение „Традиция". Ученическата Чинтулова чета отдаде чест на загиналите 77 герои.

„Целта на всичко това е да започнат да се празнуват на национално ниво тези моменти от историята на България. Не само, че е имало въстание в Сливенския революционен окръг, но то е просъществувало близо 6 дни, при които е имало много тежки и сериозни сражения. Второ, възпитателната цел, които те ще окажат върху подрастващите".

Това заяви председателят на Фондация „Стоил войвода" Христо Колев, пра правнук на четника Андон Великов от село Нейково. 

Пробуждането на родовата памет е най-ценно за гостите на тържествата. Въстаниците тръгнаха към Нейково, където утре ще бъде показана първата им битка. Честването продължава.