Дом за 4 двойки щъркели в село Баня осигуриха служители на ЧЕЗ, съобщиха от енергоразпределителното дружество.

Монтираните платформи позволиха на птиците да гнездят на избраните от тях места - върху четири електрически стълба в разложкото село Баня.

Сигналът е подаден от местни жители, които забелязали, че щъркелите не успяват да си направят гнезда на избраните от тях стълбове, а не искали да използват необитаемите гнезда в съседство. 

Над 20 платформи за гнезда очакват щъркелите в Северна България

Над 20 платформи за гнезда очакват щъркелите в Северна България

Поставени са над 210 птицезащитни устройства

От компанията се стремят към съхраняване на биологичното разнообразие по проект "Живот за птиците". Те си партнират с БДЗП (Българско дружество за защита на птиците).

Обезопасени са 459 стълба по осем различни електропровода в защитената местност на Кресненското дефиле, на територията на природен парк Врачански Балкан, защитена местност Персин в област Плевен, в района на Дупница и Монтана.

В местност Персин компанията монтира и 138 маркиращи устройства по електропровода, които намаляват риска от сблъсък на птиците в него. 

Щъркелите не искат да мигрират, а мечките да зимуват

Щъркелите не искат да мигрират, а мечките да зимуват

Близо 10 000 щъркела остават в Румъния

Очаква се след отмяна на извънредното положение, да обезопасят 1 132 стълба по 26 различни електропровода в районите на Гоце Делчев, Сандански, Петрич, Сливница и Своге. През следващия разрешителен период за работа с щъркелови гнезда, компанията планира да обезопаси още 300 гнезда. През последния разрешителен период обезопасените гнезда бяха 335, допълват от ЕРП-то.