Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е констатирала ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в област Монтана - в животновъден обект тип "лично стопанство" в село Игнатово в община Вълчедръм.

Заболяването е открито по време на официален надзор от контролния орган на 10-километровата наблюдавана зона около първото обявено огнище в село Долни Цибър и е потвърдено след лабораторен анализ.

Определена е 3-километрова предпазна зона около новото огнище, в която влизат селата Игнатово, Златия и Горни Цибър от община Вълчедръм.

Определена е и 10-километрова наблюдавана зона, която включва селата Разград, Ботево, Мокреш, Долни Цибър в община Вълчедръм и общинския център, както и селата Станево и Ковачица на територията на община Лом.

Установиха 3 случая на африканска чума по свинете в Русенско

Установиха 3 случая на африканска чума по свинете в Русенско

Случаите са регистрирани при отстреляни от ловни дружинки диви свине

Предприети са необходимите мерки срещу заболяването. Предстои почистване и многократна дезинфекция на животновъдния обект, както и епизоотично проучване и проследяване на движението на домашни свине 35 дни преди установяване на заболяването.

От БАБХ призовават стопаните да спазват правилата за превенция на африканска чума по свинете и да съобщават незабавно за всички случаи на болни и умрели животни.