Държавата не е достатъчно ефективна по отношение експулсирането на мигрантите. Това заяви пред News.bg Димитър Бонгалов, дирекция "Национален превантивен механизъм и основни права и свободи на човека". Експертът участва в медиен форум: "Когато обществото срещна бежанците". Инициативата е във връзка с 20-ти юни Световен ден на бежанците и се организира от Върховния комисариат на ООН за бежанците и Българския червен кръст.

Бонгалов обясни, че "Бусманци" е такъв лагер, в който се настаняват мигранти за срок до 180 дни. Ако в този период, те не бъдат върнати, то следва да бъдат пуснати, тъй като няма правно основание за последващото им задържане. Именно този контингент, според Бонгалов, плаши българите и като цяло влиза в речника на политиците. Такива са гражданите на трети страни на Лъвов мост.

"Там проблематиката е такава - не че те са заплаха, а по-скоро ние сме неефективни в процесите, които трябва да регулираме като държава", обясни Бонгалов. "Огромни проблеми има в тяхното експулсиране, тъй като омбудсманът осъществява контрол и по тази дейност. Незначителен процент от миграцията бихме могли да върнем обратно", коментира още той. Така след седмица 6-7 човека от Шри Ланка ще бъдат изведени и под контрола на омбудсмана. "Не сме ефективни по проблемите с миграцията, а не с бежанците и оттам се получава трудността", обобщи експертът.

Бонгалов визира като основен проблем фактът, че не се прави разлика между бежанец и мигрант, включително и на ниво политическо говорене.

"Бавят ни процедурите по отношение на оценката, дали това е мигрант или действително бежанец. Нямаме достатъчен капацитет по отношение на експулсирането в дирекция "Миграция". Необходимо е да се справим с проблема миграция. Проблемът бежанци - не е проблем. Около 10% от тях са хора с висше образование - лекари, зъболекари, инженери. Огромна част от тях имат желание да се съберат със семействата си, които са основно в Германия", изтъкна Бонгалов.

Според него е изключително трудно на представителите на Държавна агенция за бежанците да направят въпросната регистрация в тези центрове. По думите му реинтеграцията на лицата, лишени от свобода, е по-голяма заплаха за националната сигурност от бежанците.

По думите му една част от бежанците, регистрирани първо у нас, се връщат от страна на ЕС. Така ЕС се оказва толерантен към нас като граница - тоест не ни връща това, което ние сме регистрирали. По думите му върнатите били около 400 души.

Относно проблема с децата бежанци у нас, Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК обясни, че се правят усилия да бъде попълнена нормативната база и да бъде изграден транзитен център за децата бежанци. Финансовите средства за този затворен тип детски лагер идват от Норвежкия финансов механизъм.

Проблемът идва от това, че в общините има по един представител, който реално отговаря за 500 деца, които са без придружител. Линда Ауанис от Съвета на жените бежанки у нас заяви, че в момента най-голямата трудност е интеграцията. Тя заяви, че дори едно семейство да реши да остане у нас, усилията за неговата интеграция си струват.

Така у нас БЧК, заедно с организация "Каритас" осъществява обучението на близо 400 деца. Надеждата е те да тръгнат наесен на училище заедно със своите връстници от България.