русалкаПо повод започналото разрушаване на яхтеното пристанище в комплекс „Русалка", собствениците - семейство Баневи, дадоха пресконференция, на която Николай Банев заяви, че брего-укрепващото съоръжение е държавна собственост.

Баневи ще предявят към Регионалното министерство финансови претенции за поддръжката на съоръжението.

"С багери и с полиция, която да ги охранява, тръгват. Минават през частна собственост, газят частно съоръжение, повреждат частно съоръжение и чуйте най-големия абсурд - отиват да разрушават държавна собственост. Защото всички съоръжения в морето, отлично знаете, всички брегоукрепващи съоръжения са държавна собственост", каза Банев.

Припомняме, специализираната машина за разбиване на бетон влезе тази сутрин на територията на комплекса под конвой от служители на полицейското управление в Каварна.

Разрушаването е въз основа на заповед, издадена от Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), съобщи началникът й във Варна инж. Галин Баев.

Управителят на комплекса Ангел Марков отказа да вдигне бариерата под предлог, че представителят на ДНСК не притежава сервитут за преминаване на частна територия, тъй като техниката трябвало да мине не по път, а по паркове и алеи.

Той поиска да му бъде посочено мястото, където е изградено незаконното съоръжение. Според него то се намира срещу морския клуб, а не на централния плаж.

По думите на Марков има разминаване и между названието "яхтено пристанище" и мястото, упоменато в съдебното решение като "разположено на централния плаж".

Управителят нареди да бъде вдигната бариерата едва след предупреждение, че ще бъде арестуван.