Ръководството на „Асарел-Медет" опроверга разпространената информация за авария в минно-обогатителното предприятие, причинила измирането на риби в река Банска Луда Яна.

От компанията изтъкват, че поройният дъжд, изсипал се на 15 юни вечерта, е причината за частично затлачване на отводнително съоръжение, в резултат на което в реката е изтекло известно количество твърд отток.

За остраняване на щетите от бедствието на мястото спешно са мобилизирани техника и екипи.

След направена проверка от РИОСВ - Пазарджик на територията на компанията е съставен протокол. Констатирано е, че вследствие на поройния дъжд е увеличен повърхностният отток и отводнителни съоръжения са частично запълнени със скална маса и утайки.

Посочва се, че временно са прокопани канавки и че се работи по засегнатите участъци и в момента на проверката е преустановено изтичане на повърхностни и дренажни води към река Асарелска.

Представителите на контролните органи са взели водни проби от два пункта.

Ръководството на компанията оказва пълно съдействие на контролните органи за изясняване на обстоятелствата и причините за случая, както и за пълното преодоляване на всички последствия от него.

Oт „Асарел-Медет" изтъкнаха, че това е поредният опит да за тиражиране на манипулации от различни източници, че била „системен източник на замърсяване".

За последните 10 години компанията е вложила над 40 млн. лева в нови екологични проекти.

Тя е сертифицирана по международния стандарт за опазване на околната среда  IS0 14 001 още през 2002 г. и спазва стриктно екологичното законодателство.