Демократична България скочи срещу проекта на ГЕРБ за строеж на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София, съобщават от пресцентъра на партията. От ДБ посочват, че това е вреден и ненужен проект.

Общинският съветник Бойко Димитров заяви, че има доказателство за провала на това недоразумение, яростно защитавано от ГЕРБ-СДС. Мегапроектът на ГЕРБ се провали, след като обществената поръчка за изграждане на инсинератора беше прекратена. "Топлофикация София" публикува решение за прекратяване на процедурата.

Според ДБ процедурата дава възможност за обжалване на решението на "Топлофикация", но това ще забави още процеса и ще означава 100% загуба на европейското финансиране. Партията подчертава, че липсата на финансиране означава също край на изгарянето на боклук на 2 км от центъра на София.

Още през 2018 г. "Демократична България" инициира подписка за местен референдум, която бе игнорирана от тогавашния общински съвет. След това Общинските съветници на ДБ предложиха друг референдум, в който гражданите да решат дали искат да горят боклуците си и после да ги дишат. Предложението обаче отново бе отхвърлено.

Още при възлагането на обществената поръчка през 2021 г. "Демократична България" посочи, че тя е обречена поради грешки в нея. От партията са категорични, че упорството на ГЕРБ-СДС да защитават този провален проект е довело до 6 пропилени години за града ни и загуба на огромен финансов ресурс.