Жителите на село Лозен искат пълна десетгодишна забрана за сеч в Лозенска планина. За 21 октомври, събота, те организират протест в защита на селището си, съобщиха от Комитета за защита на Лозенска планина.

Митингът пред кметство Лозен е организиран от Комитета за защита на Лозенска планина и е подкрепен от всички неправителствени организации в селото.
Три са основните искания на лозенци. Първото от тях е да спре изсичането в горите на Лозенската планина за период от 10 години. Единственото изключение от това са дърветата, засегнати от корояда и други болести.

Заедно с ограничението за изсичане, лозенци искат да бъде решен и проблема с корояда. Третото искане, което ще представят жителите на селото, е за възстановяване на разбитите от сечта горски пътища и чешми.

Исканията били единодушно приети на събрание в селото от 11 юни 2017 година. Те са подкрепени от местната власт, уверяват от Инициативния комитет.

Жителите на софийското село Лозен са в протестна готовност

Жителите на софийското село Лозен са в протестна готовност

Хората не искат каменна кариера, която заплашва домовете и манастира им

Многогодишен е проблемът със сечта в Лозен. След като преди година хора от Лозен сигнализираха за масова незаконна сеч в планината имаше протести.

Представители на инициативния комитет смятат, че проблемът е не толкова в незаконната, колкото при законната сеч. "Лозен отдавна загуби доверието си в контролните органи. Грозни сечища, разбити пътища, пресъхнали чешми. Не желаем повече това в Лозенска планина, независимо дали формално е законно, или не. Лозенска планина е посещавана е от хиляди туристи годишно. С множеството си екопътеки, манастири, параклиси, чешми и зони за отдих тя е много по-ценна като туристическа дестинация, отколкото като източник на дървен материал", заявяват от комитета.

Лозен е малка планина и не можем да си позволим да я сечем повече, убедени са жителите на селото.

Строителна кариера изкара на протест жителите на софийското село Лозен

Строителна кариера изкара на протест жителите на софийското село Лозен

Смятат, че е в опасна близост до хората

От инициативния комитет допълват, че склоновете на планината са в изключително свлачищни зони и обезлесяването им би било фатално. Множеството просеки, по които се извличат отсечените дървета, вече се превръщат в дерета. Негативният ефект трайно се усеща в селото при проливни дъждове.

Местните са категорични, че исканията им са окончателни. Ако посланието им не бъде чуто, хората готвят гражданско неподчинение и блокиране на пътни артерии.

Софийското село Лозен е най-голямото село в България. Жителите му станаха известни миналата година с протестите си срещу изграждането на кариери за инертни материали над селото. Протестите доведоха до отмяна на решение на Министерския съвет.