Десетина скиори бяха блокирани на лифта над Добринище, съобщи БНР. Инцидентът е станал малко след 15.00 часа. От силния вятър голямо дърво се е наклонило и е блокирало лифта, защото се опряло на едно от стоманените въжета.

На близката седалка са били майка с дете.

Екип на планинската спасителна служба е бил изпратен веднага на мястото. Те са използвали техника със специално столче и са свалили майката и детето.

Провериха лифтовете преди началото на зимния сезон

Провериха лифтовете преди началото на зимния сезон

Минали са тестове по 17 показателя

След това от фирмата собственик на лифта са започнали отстраняването на дървото. За около два часа спасителите свалиха всички туристи от съоръжението.

От ПСС бяха спокойни, защото такива спасителни операции са многократно тренирани и няма опасност, успокой шефът на ПСС в Добринище Цветан Пчелин, цитиран от 24 часа.

За щастие в следобедните часове съоръжението не е толкова натоварено и акцията е минала бързо.

Според фирмата, стопанисваща лифта над Добринище, това е неочакван инцидент, тъй като са спазени всички изисквания за безопасност на съоръженията и отстоянието им от дърветата.

Според кмета на града Китан Галчев дори да се направи инвентаризация заради изсъхнали или опасни дървета, те не могат да бъдат премахнати, тъй като над хижа "Гоце Делчев" лифтът е в района на Национален парк "Пирин".

След отстраняването на падналото дърво, лифтът можеше да продължи движението си, съобщи bTV.

Малко след края операцията друг бор пък падна в близост до бус на началната станция на лифта, при хижа "Гоце Делчев".

За щастие и при двата инцидента няма пострадали.