Децата, яли бисквити с канабис, вече са стабилизирани и няма опасност за живота им, съобщава БНТ.

Началникът на Клиниката по токсикология в Плевен д-р Евгения Бързашка посочи, че те вече са в по-добро състояние, като само едно е все още нестабилно. Надяваме се до два дни да се оправят и да ги пуснем вкъщи да си играят, отбеляза тя.

По думи на д-р Бързашка при такива случаи се спазва стандартна процедура. До момента не е имало подобен случай в клиниката по токсикология. Тя определи като най-трагично изобщо ползването на подобни забранени вещества, особено от деца.

"Така, че разпространението на такива вещества и то под формата на бисквити, е много страшно, защото това е един преход да се зарибяват децата с подобни вещества", изтъкна Бързашка.

Шест деца се озоваха болницата в Плевен след консумация на бисквити с канабис
Обновена

Шест деца се озоваха болницата в Плевен след консумация на бисквити с канабис

Те са на възраст от 4 до 14 години

"Някаква случайна жена е дала кутията с бисквити на майката. На нея има инициали, но надписът е на английски и не всеки може да го разчете и да знае какви са инициалите на това токсично вещество. Майката е изяла една бисквита, след това е дала и на децата. След известно време на майката ѝ прилошава, а децата изпадат в тежко състояние", разказа ситуацията тя.

Децата ще останат под наблюдение в болницата още поне два дни.

Припомняме, вчера пет деца и 23-годишната майка на едно от тях бяха приети в тежко общо състояние. От социалните в града уточниха, че до момента не са работили със семействата на натровените деца. Те посочиха, че ще започнат работа на първо място с оказване на психологическа подкрепа при желание от страна на родителите.

От "Закрила на детето" също очакват да се стабилизира здравословното им състояние, след което ще се включат за подобряване емоционалното състояние на децата.

Полицията засега отказва да коментира случая. Иззети са опаковките, за да се направи анализ на съдържанието.

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

48 деца се натровиха след хапване на сандвичи с яйца и сирене в градина в Сливен

Взети са проби от храната, кухнята и персонала, резултатите се очакват до вторник