Девет огнища на бруцелоза са установени в Сливенско, като осем от тях са в малки стопанства в село Гергевец и едно в сливенското предградие "Речица", съобщиха от областната администрация. По нареждане на БАБХ всички болни животни са били незабавно евтаназирани и извозени в екарисаж.

Млечните продукти от засегнатите стопанства са поставени под забрана и продукцията, предимно сирене, е унищожена. Млякото задължително трябва да преминава термична обработка.

Установени са двама носители на болестта бруцелоза. Те минават на лечение през Сливенската многопрофилна болница, съобщава БТА. При хората няма клинични данни, а са само носители на болестта. 

Днес двамата ще бъдат приети в Инфекциозното отделение на болницата.

Общо са изследвани до момента проби от близо 48 души.

Припомняме, в последните години огнища на бруцелоза избухваха всяко лято. Основно съсредоточаването на болестта беше в Югозападна България, но имаше избухване на епидемии и в Северна и Североизточна България. 
Като най-вероятен източник на заразата беше посочен незаконен внос на животни от Гърция. 

При установяване на заболяването /огнище/ на болестта животните се евтаназират, а във фермите се извършва основно обеззаразяване. 

При хората заболяването протича спорадично. Става при контакт с болни животни или необработени продукти от тях. Бактериите се откриват в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти (месо, мляко и други). По-рядко замърсяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна.