Димитровград предлага да подслони паметника на Съветската армия, ако бъде демонтиран от центъра на София.

Такова предложение са гласували общинарите в града на последното си заседание, което се състояло на 29 април. Според общинарите мястото на този монумент е в изградения по времето на социализма град, който така или иначе е символ именно на социалистическото строителство.

От общо 33 общински съветници 21 гласуваха "за" паметника на Съветската армия да бъде подслонен в Димитровград, ако му се търси място, и да бъде монтиран в парка "Марица".

Според председателя на местния парламент Стефан Димитров, цитиран от БНР, този паметник ще има революционне смисъл не толкова от гледна точна на миналото на Димитровград, а като развитие и бъдеще на града

"Ако София не го иска, нормално е ние да го приемем. Когато имаш такава архитектура обаче трябва да имаш и така наречените типични за периода си паметници. Кой може да бъде такъв внушителен паметник, не само Георги Димитров, паметникът на Съветската армия. Нормално е ние да  го приемем."

Ако паметникът на Съветската армия бъде даден на Димитровград, той ще стане част от Алеята на тоталитарното изкуство и ще бъде туристическа дестинация.

Припомняме, от 2010 година има създаден инициативен комитет, в който участват журналисти, актьори и дори историци, които набират средства, а и настояват за демонтиране на паметника на Съветската армия в центъра на София.

Няколко пъти в последните години този паметник ставаше израз на граждански позиции, като "маскираха" фигурите тематично.