150 работници от строителната фирма „Балканстрой" в Разлог, потърсили неплатените си вече шест месеца заплати, са уволнени дисциплинарно, информира БНР.

Уволнени едновременно са 4 бригади, които са довършвали започнати вече строежи на голф комплекса.

Заповедите са на основание чл. 328 ал. 1 т. 5 от Кодекса на труда за последователно неявяване на работа в продължение на три дни.

Припомняме, миналата седмица служителите в „Балканстрой" излязоха на протест с искания за незабавно изплащане на дължимите суми, спазване на колективния трудов договор и ясни правила за изплащане на месечните възнаграждения.

Според Орлин Коцаков - един от освободените протестиращи - това е нарушение на трудовия кодекс, тъй като имат право при неизплатени заплати да напуснат работните си места до изплащане на дължимите суми.

Това предизвика масово недоволство сред хората в Разлог. Президентите на фирмата са извън района от понеделник, когато преговаряха с представители на 4 водещи банки за заем от 100 000 млн. лв., за да финансират старта на нови обекти.

Уволнените работници обявиха, че ще търсят правата си в съда. Адвокат Михаил Екимджиев - представител на Българския Хелзински комитет в България, ще бъде ангажиран да защитава страната им в бъдещия трудов спор. Най-голямата сума, която имат за получаване работниците е 7 000лв.

След уволнението те не вярват, че ще получат тези пари.