Засилени проверки за неправилно паркиране в София започват от средата на октомври, съобщава Нова телевизия.

Ще се следи за коли на тротоара или в зелени площи. Нарушителите ще получат фиш, като глобата е от 20 до 200 лева. Най-солени са глобите за паркиране на инвалидно място без основание.

Изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев обясни, че служителите на Центъра ще прикрепят към автомобила уведомление за това, че на собственика му е съставен фиш. В него ще е описан видът на нарушението, датата и часа, както и номерът на фиша. Фишът ще бъде изпратен и по постоянен адрес на собственика на колата, а за да няма съмнение, контрольорите ще заснемат нарушението.

Дилчев посочи, че фокусът ще бъде върху всички места, на които има натрупване на неправилно паркирани автомобили, места, които създават проблеми в движението. Тук не говорим за синя и зелена зона, говорим за цяла София, подчерта той.

Повечето шофьори се оправдават, че нарушават правилата, защото трудно намират свободни места. Най-критично е във вечерните часове.

В подкрепа на новите глоби се обявиха и неправителствени организации. След като те влязат в сила, ще стане ясно дали ще бъдат свързани със системата на КАТ.