400 милиона лева ще бъдат инвестирани през следващите 3-4 години във ВиК- сектора в Пловдив и региона.

Това обяви след среща с общинското и областното ръководство на града заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, цитиран от Радио Пловдив.

260 милиона лева ще бъдат за водоснабдяването на Пловдив и 16 селища от язовирната каскада Въча, а останалите ще бъдат инвестирани в подмяната на ВиК - мрежата.

За осигуряване на водоподаването на Пловдив от язовирните води, ще бъде изграден 28-километров магистрален водопровод, водохващане, денонощен изравнител, пречиствателна станция за питейната вода и воден резервоар.

Освен високото качество на питейната вода, проектът гарантира и високо потребление на вода - 250 литра на денонощие при 110 литра сега и 150 литра европейска норма.

Очаква се реалният старт на проекта да започне през април догодина и да бъде готов през 2012 година.

Половината от средствата за проекта Въча ще бъдат осигурени от кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие, който ще бъде за 25 години с 5- годишен гратисен период.

Останалите 50 процента ще бъдат дадени целево от държавата и от програмата Околна среда, която финансира екопроекти. Димчо Михалевски обясни, че това е най- оптималният вариант за финансиране на проекта и за гарантиране на поносима цена на питейната вода, въпреки големите инвестиции, които ще се направят.