Представиха резултатите от обследването на близо 60-километровата отсечка между Русе и Бяла, където на 7 декември при катастрофа загинаха 18 души.

Резултатите ще бъдат изпратени кметове на общини, както и на 8-те депутати от областта, от които се очаква да лобират за законодателни промени, съобщи RuseInfo.net.

В понеделник започват дейности по подрязване на корони на дървета и изсичане на изсъхналите и опасните дървета. 10 са опасните участъци по маршрута, съобщи Николай Алексиев от фонд "Републиканска пътна инфраструктура".

Предстои монтаж на пътен знак, забраняващ движението на каруци, а за извличане на авариралите автомобили трябва да се поддържа специална техника. Предвижда се и авариен изход до моста с указателни табели.

300 - 400 000 лева са нужни за превантивните мерки, които ще се търсят от Постоянната комисия за бедствия и аварии към министерски съвет, става ясно от обследването.

Близо 35 - 40 000 000 лева са необходими за кръстовището на две нива и разширението на пътя. Очаква се техническият проект да стане готов в края на април.

За разширение на участъците от пътя кметовете трябва да използват парите от първия транш за зимно поддържане, отпуснати от министерството на регионалното развитие, като за целта те трябва да поискат разрешение за пренасочване на средствата поради липса на сняг.

Три ленти ще има в участъка на Майсеевия баир. Комисията препоръчва да се изготви проект за път с 4 ленти в протежение на 7 километра - от беленския мост до горната част на баира, където е разклонът за Борово. Ще се проектира и мост, успореден на съществуващия.

Престои да се изгради съоръжение за измерване на натоварването на камионите, като тези по граничните пунктове, съобщава още RuseInfo.net.

Около 20 - 25 000 евро ще струва изграждането на пункт за постоянно наблюдение от КАТ, 4 камери, софтуер. До 2 месеца камерите ще бъдат доставени и евентуално монтирани на 2 - 3 места.