Северният обходен път на Бургас ще бъде пуснат до края на годината. Това обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той направи инспекция на трасето.

По думите му пускането на обходния път ще сложи край на тапите край Сарафово. Шишков посочи, че почти всичко е готово, но уточни, че завършването на обекта зависи и от метрологичните условия.

Няма нередности относно ремонтните дейности. Последния етап е осветлението. Единственият проблем е, че е замислено през 2013 г. и 10 години по-късно сме тук, за да го завършим, допълни министъра.

Той поясни, че до момента валежите от дъжд и сняг не са създали проблеми. Единствено при прохода Троян-Кърнаре движението е било спряно за кратко за товарни автомобили заради навявания, каза още Шишков.

В Бургас днес министър Шишков инспектира и строителството на Многофункционалната спортна зала "Арена Бургас". Миналата седмица строителят е поел ангажимент за завършване на обекта до 2 месеца, като обаче фитнесът, спа центърът и ресторантът ще бъдат извадени във втори етап. Това няма да попречи залата да бъде използвана.

Министър Шишков обеща да помага като "при интерконектора" и ще съдейства на надзора при събирането на документи. Акт 15, а след това и Акт 16, ще бъде издаден след като се одобри преработка на проекта само за първия етап. Това ще даде възможност закъснялото строителство да може да бъде ползвано безопасно. Всички закъснели строителни обекти в България трябва да започнат да работят, категоричен бе регионалният министър.

Кметът на Бургас Димитър Николов благодари за намерената държавна и политическа воля залата в крайна сметка да бъде завършена. Почти година и половина, по залата не е правено нищо.

Димитър Николов е разговарял и с министър Шишков за свлачището на Сарафово да бъде финансирано от МРРБ или да бъде укрепено. Предвижда се проект да бъде подготвен в рамките на 2-3 месеца. Въз основа на него ще се търси финансиране, ако е възможно, още в рамките на следващата година. На утрешната сесия на Общинския съвет ще бъде внесена извънредна докладна за осигуряване на средства за проектиране с предварително изпълнение. Готовият технически проект ще бъде внесен в министерството.

По отношение на проблем с питейната вода в с. Медово министър Шишков обясни, че изворът е с минерална вода и има решение, че тя не отговаря на нормите за пиене. Затова селото е включено към водопровода Камчия. Има предписание от Министерството на здравеопазването и се очакват резултати от проби, включително на миксирана вода от извора и от водопровода, която вероятно ще отговаря на нормите.