Сериозен недостиг на много важни медикаменти за лечение на коронавирус се регистрира в болницата Разлог, съобщава БНР.

Проблемът продължава две седмици.

Липсват широкоспектърни антибиотици, използвани за лечение на различни бактериални инфекции. Някои от тях включват менингит, интраабдоминална инфекция, пневмония, сепсис и са особено необходими при лечението на пациенти с коронавирус.

От болничната аптека в МБАЛ-Разлог обясниха, че правят съответните заявки, но получават по-малко от заявеното количество. Установено е и че заради повишеното търсене на тези лекарства има забавяне в доставките. Причината е, че всички те са внос и не се произвеждат от български фармацевтични компании.

Болницата в Разлог пред колапс - десетки чакат за настаняване в COVID отделението

Болницата в Разлог пред колапс - десетки чакат за настаняване в COVID отделението

Всички легла са заети, все повече са и заразените медици

В момента в болницата в Разлог има четири отделения. В тях се лекуват пациенти с коронавирус от четири общини. 90% от определените 78 легла за прием вече са заети. Именно по тази причина необходимите лекарства се изчерпват толкова бързо.

От Министерство на здравеопазването съобщават, че са запознати с проблема и веднага след постъпване на информацията се предприемат мерки за снабдяване с липсващите лекарства. Създадена е организация и в рамките на един ден ще бъдат извършени доставки на нужните медикаменти. Освен това е подготвена схема за логистика и координация, за да не възниква подобен проблем и в бъдеще.