Крайно тревожна е ситуацията в общинската болница в Разлог, която обслужва населението на 4 общини, съобщава БНР.

Всички 75 легла за лечение на пациенти с коронавирус вече са заети. Повече от 15 души от района пък чакат за настаняване.

Рязко се е увеличил броят на заразените медици, с усложнения от COVID-19 е и директорът на лечебното заведение д-р Божидар Велев. Засега той е на домашно лечение.

Въпреки постоянното увеличаване на капацитетът на болниците за прием на болни от коронавирус, леглата не достигат. Много пациенти пристигат в тежко състояние.

Ръст бележат и смъртните случаи.

Липсата на лекари в Свищовската болница - огледало на здравната криза у нас

Липсата на лекари в Свищовската болница - огледало на здравната криза у нас

Кметът влезе като доброволец и се зарази

Най-тежко е положението в областната болница. Там 80% от отделенията са за заразени с коронавирус. Над 30 лекари, медицински сестри и помощен персонал също са заразени, като 12 са настанени в болница.

Рентгеновото отделение работи с едва 40% от екипа си, тъй като останалите са с положителни проби. Заради драстичния недостиг на кадри то няма да работи денонощно, както досега, а само през деня.

Със симптоми за коронавирус е и депутатът д-р Емил Тончев, който преди време се е върнал като доброволец в отделението.

Заради ръст на заболелите и в училищата кметът на Разлог Красимир Герчев поиска от РЗИ учениците от 5 до 12 клас да преминат на дистанционно обучение.

По този начин общините, в които само децата от началния курс са в училище, са пет - Благоевград, Симитли, Струмяни, Кресна и Разлог.

76% от българите скептични, че могат да разчитат на здравната система

76% от българите скептични, че могат да разчитат на здравната система

Смятат, че системата е можело да се подготви по-добре през лятото