Като илюстрация на кризата на лечебните заведения в малките градове стана общинската болница в Свищов "Д-р Димитър Павлович", обобщи БНР.

Болните с коронавирусна инфекция се лекуваха от кмет доброволец, който се зарази. Разболя се единствената медицинска сестра, която близо месец сама са грижеше за пациентите в препълненото Covid отделение.

Пловдивската болница "Св. Мина" се нуждаела от лекари

Пловдивската болница "Св. Мина" се нуждаела от лекари

В болницата се лекуват 40 пациенти с COVID-19, има още 50 свободни легла

"В обгрижването на болните се включиха управителят на болницата, чието здравословно състояние също се влоши. Намериха се сестри, на които влязоха да помагат рехабилитатор и кинезитерапевт. Инфекционист от Сливен консултира по телефона. Снощи на визитация в Covid отделението мина самият здравен министър професор Костадин Ангелов и обеща вариант за излизане от кризата с липсата на лекари", обобщават ситуацията от общественото радио.

Този следобед в лечебния процес в Свищов се включват лекарите депутати от БСП професор Георги Михайлов и колегата му д-р Илиян Тимчев.

Кметът Генчо Генчев, който влезе като доброволец в Covid отделението обясни, че оложението е изключително тежко. Той призова повече медицински персонал да се включи в грижите. "Изключително трудно една сестра на много хора да успеем да реагираме. Имаме всяка вечер тежък и спешен случай", каза на 11 ноември Генчо Генчев.

На следващият ден кметът на Свищов Генчо Генчев имаше положителен PCR тест и в момента е на домашно лечение. Разболя се и медицинската сестра, на която близо седмица кметът помагаше. Лидия Македонска влезе като пациент в Covid отделението, където 25 дена сама се грижеше за пациентите. В отделението влезе друга сестра, която също се разболя. Стигна се до командироването на медицински сестри от другите отделения, включиха се рехабилитатор и кинезитерапевт от свищовската болница, но лекари не се намериха.

Болницата сключи договор за консултант с инфекционист от Сливен, който лекува от разстояние, каза болничният управител икономистът Илиян Венков. Той също помага за лекуване на пациенти с коронавирус.

"Посещава ни веднъж в седмицата и ни консултира по телефона. Проблемът не е в инфекциониста, проблемът ни е с лекарите, вътрешни, които са на щат, които трябва постоянно да са до пациентите. Мотивът на нашите лекари, които са над 64-65 години - двете лекарки и другият лекар, е, че те имат редица заболявания и това би им навредило на здравето".

Болничният управител също вдигна температура и днес чака резултатите от PCR теста си. Кардиолог от Павликени - д-р Красимира Петрова се върна в родния си град, но това е временно решение, каза управителят на свищовската болница Илиян Венков.

За пълното окомплектоване на болницата са нужни трима лекари. "Няма как да върнем нито един пациент, който е със случай на Covid-19. Основният ни, крещящият проблем е с лекарите", обясни Венков.

В неделя привечер в Свищовската болница дойде здравният министър професор Костадин Ангелов, проведе дистанционно видеоразговори с кмета и с болничния управител, мина на визитация в единия от Covid секторите и обеща да предложи вариант за излизане от кризата с недостиг на медици.

"Кметството ще осигурят апартаменти и жилища за лекари. Стажант лекари или млади специализанти, които да дойдат тук. Ще бъдат назначени на трудов договор. Ще могат да получават и допълнителните 1000 лева за работа на първа линия. И считам, че това, ако можем да го направим през тази седмица, ще дам всичко от себе си, имаме готови хора, които изразяват желание да започнат работа. Надявам се тези стажант лекари да дойдат в Свищов и да могат да помогнат на колегите, които са тук, разбира се под надзора на лекарите, които са със специалност и ще осъществяват на практика лекарската отговорност", каза здравният министър.

Той обеща да разговаря с ректорите на медицинските университети, за да предложат работата на стажант лекарите в Свищовската болница, която не е университетска, да се зачете за стаж на младите медици.